Ana SayfaDış HaberOrta Doğu’daki Amerikalı diplomatlar Beyaz Saray’ı uyardı: Arapların güvenini bir nesil kaybettik

Orta Doğu’daki Amerikalı diplomatlar Beyaz Saray’ı uyardı: Arapların güvenini bir nesil kaybettik

CNN'e ulaşan diplomatik telgraflara göre Arap dünyasındaki Amerikalı diplomatlar, ABD'nin İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtına verdiği desteğin "Arap kamuoyunun ABD'ye olan güvenini bir nesil boyunca kaybetmesine neden olduğu" konusunda Biden hükümetine uyarıda bulundu.

Umman’daki ABD Büyükelçiliği’nden Çarşamba günü gönderilen bir telgrafta, “çok sayıda güvenilir ve berrak zihinli kişiyle” yapılan görüşmelere atıfta bulunularak, “söylem savaşını kötü bir şekilde kaybediyoruz” ifadesi yer alıyor.

Telgrafta, ABD’nin İsrail’in eylemlerine verdiği güçlü desteğin “savaş suçları olarak değerlendirilen konulara yönelik maddi ve manevi suçluluk” doğurabileceği uyarısında bulunuluyor.

ABD’nin Maskat Büyükelçiliğinin en kıdemli ikinci diplomatı tarafından yazılan telgraf, Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik Konseyi’ne, CIA’ya ve FBI’a gönderildi.

CNN’in Kahire’deki Amerikan büyükelçiliğinden ulaştığı bir başka telgrafta Dışişleri Bakanlığı’na Mısır devletine bağlı bir gazetenin “Başkan Biden’ın Filistinlilere yönelik zulmü umursamazlığının önceki tüm ABD başkanlarını geçtiği” yorumu aktarılıyor.

Son günlerde ABD’nin Arap dünyasındaki müttefikleri Gazze’deki insani krize duydukları rahatsızlık konusunda daha sert açıklamalar yapıyor.

Geçen hafta sonu Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ürdün Dışişleri Bakanının düzenlediği ve Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan üst düzey diplomatların yanı sıra Filistin Kurtuluş Örgütü genel sekreterinin de katıldığı bir zirveye katıldı.

Zirvede Arap liderler Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulunurken Blinken, bunun Hamas’a yeniden güç toplayıp İsrail’e yeni bir saldırı başlatması için zaman tanıyacağını öne sürerek ABD’nin tutumunu yineledi.

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada ise İsrail’in, Gazze’nin kuzeyinde askeri operasyonlara günde dört saat ara vererek devam etmeyi kabul ettiği açıklandı.

Yine de Biden hükümetinde ABD’nin İsrail’e verdiği destek konusunda endişelerin arttığı biliniyor.

CNN daha önce bazı hükümet yetkililerin İsrail’in askeri operasyonlarını savunamayacaklarını söylediğini bildirmişti. ABD’nin ateşkesi desteklemesi yönündeki çağrılar da hükümet yetkilileri arasında güç kazanıyor. ABD medyasında özellikle İsrail’in hava saldırılarında öldürülen Filistinli sivillere ilişkin görüntülerden büyük rahatsızlık duyulduğuna vurgu yapılıyor.

- Advertisment -