Ana SayfaHaberlerOruç Reis: ABD ve Almanya aynı kelimeyi kullandı, ‘provokasyon’

Oruç Reis: ABD ve Almanya aynı kelimeyi kullandı, ‘provokasyon’

Almanya ve ABD, Sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in, görevine kaldığı yerden devam etmek üzere yeniden Akdeniz’e açılmasını “provokasyon”, “hesaplanmış provokasyon” gibi kelimelerle değerlendirdi.

Sismik araştırma gemisi Oruç Reis 13 Eylül’de görev yerinden Antalya’ya dönmüş, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu gerekçeyi “tamir ve bakım” olarak açıklamıştı. Fakat bir süre sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan bakanı “tashih” etmiş, bu hamlenin “diplomasiye bir şans vermek” için yapıldığını söylemişti.

Ardından Türkiye ile Yunanistan’ın “istikşafi görüşmeler”e başlayacakları duyurulmuşken Oruç Reis’in yeniden bölgeye gönderilmesi Almanya ve ABD’nin sert tepkisiyle karşılaştı.

İlk tepki Almanya Dışişleri Bakanı Hayko Maas’tan geldi. Maas, Türkiye’nin Oruç Reis için yeni navtex ilan etmesi üzerine Yunanistan ve Kıbrıs’ı ziyaret etmeye karar verdi. Maas, dün (13 Ekim) gerçekleştirdiği  ziyaretler öncesinde Türkiye’yi “provokasyon yapmakla” suçladı, “Ankara, gerginliği azaltma ve provokasyon arasında gidip gelmeye son vermeli, eğer hükümet daha önce defalarca iddia ettiği gibi müzakerelerden yanaysa” dedi.

Maas, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile Lefkoşa’da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında da bu sert tutumunu sürdürdü. Aslında Türkiye’yi de ziyaret edeceğini, fakat karardan sonra bundan vazgeçtiğini söyleyen Maas, burada da Türkiye’yi “gerginlik ve yumuşama politikası arasındaki oyuna son vermeye” çağırdı.

Dün, ABD Dışişleri’nden gelen tepkide de Maas gibi ‘provokasyon’ kelimesi kullanıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, [AG1]  “Türkiye’yi bu hesaplı provokasyona son vermeye ve Yunanistan ile istikşafi görüşmelere derhal başlamaya çağırıyoruz” dedi.


 [AG1]

- Advertisment -