Ana SayfaHaberlerÖtanazili köpek yasasına tepkiler: Özgür Özel, Dilek İmamoğlu, Sertab Erener…

Ötanazili köpek yasasına tepkiler: Özgür Özel, Dilek İmamoğlu, Sertab Erener…

AK Parti’nin Meclis’e getirdiği sokak köpekleri yasasında köpeklerin öldürülmesine “ötanazi” denmesi ve ötanazinin sınırlarının “saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan, sahiplenilmesi yasak olan hayvanlar” ile birlikte “sahipsiz hayvan popülasyonunun, kamu güvenliği açısından tehlike oluşturması” gibi geniş şartlara bağlanmasına tepkiler yükseliyor. CHP lideri Özgür Özel: “Katliamların önünü açan kanun teklifi”. Dilek İmamoğlu: “Yasayı geri çek.” Sertab Erener: “Bunu bu topraklar kaldırmaz”

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu sokak köpekleri ile ilgili düzenlemede Hayvanları Koruma Yasası’ndaki “öldürülme” ifadesi, “hayvanların ötanazisi” şeklinde değiştiriliyor.

Ötanazinin sınırları ise geniş tutuldu: 

“Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacak.”

“Ancak sahipsiz hayvan popülasyonunun, kamu güvenliği açısından tehlike oluşturması veyahayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramamasına sebebiyet vermesi halinde belediyeler, ötanazi yapabilecek.”

Bu iki madde hayvanseverlerin büyük tepkisini çekti.

Mevcut yasadaki “yakala-kısırlaştır-sal” yöntemi terk edilerek “yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir” metoduna geçilmesine karşı sesler yükseliyor.

O seslere CHP lideri Özgür Özel de katıldı. 

Özel, engelli Mira adlı köpekler fotoğrafını paylaştı:

“Yasa teklifi ile ilk uyutulacaklar Mira gibi engelli canlar olacak. Geçen sene barınakta tanıştığım Mira sahiplenildi ve üç bacağıyla sağlıkla yaşıyor. Sahipsiz dostlarımızın sorunları ve onların sokaklardaki varlığından duyulan endişeler yalnızca bilimsel, etik ve insani bir yaklaşımla çözebilir. Katliamların önünü açan kanun teklifleri ile değil.”

Dilek İmamoğlu da yasaya tepki gösterenler arasındaydı:

“Katliamın ve ölümün değil, yaşamın ve merhametin yanında olacağız. Vicdanın sesinin susturulmasına izin vermeyeceğiz. Dünyadaki tüm canlıların yaşam hakkını savunacağız. #YasayıGeriÇek

“Bu yasayı geri çekmeleri için elimizden geleni yapalım. Böyle bir şeyi bu toprak kaldırmaz. Zaten çok acımız var, bir de bunu eklemeyelim. Bu yasa büyük bir kaosa yol açacak. Lütfen siz de ses olun”

- Advertisment -