Ana SayfaManşetÖzlem Türeci: Patentin kaldırılması aşıyı değil, kaosu artırır

Özlem Türeci: Patentin kaldırılması aşıyı değil, kaosu artırır

BioNTech'ten Özlem Türeci, aşıda patentin kaldırılması tartışmalarını CNN'e değerlendirdi: “Aşı üretimin 50 binden fazla aşaması var. Deneyimli personel, spesifik tesisler ve ham maddeye ulaşım gerekiyor. Patentin kaldırılması aşıyı değil, üretim sürecinde kaosu artırır.”

Koronavirüsü aşılarının üretim kapasitesini artırmak amacıyla patentlerinin askıya alınması yönündeki artan çağrılara, BioNTech’in kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci’den itiraz geldi. CNN’e konuşan Türeci şunları söyledi:

‘Aşının etkinliği için gereken 50 binden fazla aşama var’

“Patentler aşı üretiminde -mesela bizim aşılarımızda- sınırlayıcı etkenler değildir. Aşı kullanımında çok sayıda önemli faktör söz konusudur. Örneğin bizim üretim sürecimiz aşının ekinliğinin sağlanabilmesi için düzgün biçimde yerine getirilmesi gereken 50 binden fazla aşamayı içinde barındırır. Bu süreçler deneyimli personeli, kimi spesifik özellikleri olan tesisleri ve ham maddeye ulaşımı gerektirir. Patentlerin ortadan kaldırılması bu dönüşümü kolaylaştırmayacaktır. Ancak daha da önemlisi, aşı üreticileri için hukuksal, idari ve örgütsel çözümler üretmektir. Bunun yapmak için de uluslararası bir uyum tesis edilmelidir.”

Patentlerin kaldırılmasının kötü bir fikir olduğunu söyleyen Türeci şöyle devam etti:

“Bu uygulama önümüzdeki aylarda üreteceğimiz aşı dozunu artırmaz. Bilakis, bu karar üretim sürecinde olası kaosu artırır.”

- Advertisment -