Ana SayfaHaberler‘Pazar günü Sisi mi diyeceğiz’den önkoşulsuz diplomatik temasa

‘Pazar günü Sisi mi diyeceğiz’den önkoşulsuz diplomatik temasa

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Mısır arasında temasların ön koşulsuz olarak başladığını açıkladı. Erdoğan, iki yıl önceki İstanbul yerel seçimlerinde, 2013’teki darbeden bu yana diplomatik ilişkilerin kesik olduğu Mısır’ın lideri Sisi’yi kast ederek, “Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı” diye sormuştu.

Anadolu Ajansı ve TRT muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır’la diplomatik temasların yeniden başladığını şöyle anlattı.

“Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan gelmedi. Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiçbir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor. Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir. O nedenle belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor. Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı.”

Çavuşoğlu, ilişkilerin Katar krizi ve Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra kesildiği Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de zeytin dalı uzattı:

“Suudi Arabistan’la ilişkilerimizin düzelmemesi için sebep yok. Olumlu adım atarsa biz de atarız. Aynı şey BAE için de geçerli. Son zamanlarda Abu Dabi’den daha olumlu mesajlar görüyoruz. Türkiye’ye yönelik olumsuz kampanyaların azaldığını görüyoruz. Bizim zaten onlarla hiçbir derdimiz yok ama onların bize yönelik olumsuz tutumları vardı ama daha ılımlı görüyoruz şu anda.”

Arşivler açıldı

Çavuşoğlu’nun bu açıklamalarından sonra sosyal medyada arşivler açıldı.

Bazı kullanıcılar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yenilenen İstanbul seçimleri için 19 Haziran günü Sancaktepe’de yaptığı mitingdeki sözlerini hatırlattı:

“Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz?”

Bazı kullanıcılar ise Çavuşoğlu’nun, daha önce Kahire’ye giderek Mısır’ın darbeci yeni yönetimiyle diplomatik temas kurmaya çalışan CHP’liler için attığı tweetleri paylaştı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EwRRY5BXAAEyrOM.jpg
- Advertisment -