Ana SayfaHaberlerPeker'in videoları dünyanın da ilgisini çekti

Peker’in videoları dünyanın da ilgisini çekti

Sedat Peker'in mafya-siyaset ilişkisini hükümet yetkililerini de kapsayacak şekilde ele alan açıklamaları dünya basınının da ilgisini çekmeye başladı. Olayın halk tarafından yakından takip edildiği ve yayımlanan videoların hükümeti zor durumda bıraktığı kaydediliyor.

ABD merkezli New York Times ve Fransız Le Monde gazeteleri, YouTube üzerinden devlet-mafya ilişkisi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Sedat Peker’in ülkede ciddi bir siyasi sarsıntı yarattığını yazdılar.

New York Times, Peker’in açıklamalarını “Organize suç örgütü liderinin iddiaları Türkiye’de hükümeti sarstı” başlığıyla duyururken Fransız Le Monde gazetesi, açıklamaların 17 günlük tam kapanma boyunca Türkiye halkının ilgisini çektiğini vurguladı.

Peker’in organize suç örgütü yöneticisi olduğu gerekçesiyle kırmızı bültenle arandığının belirtildiği New York Times haberinde şu ifadelere yer verildi:

“Ağır ekonomik kriz ve Covid-19 vakalarındaki artışla anketlerde düşüş eğilimine giren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünlerde alışılmadık biçimde zor durumda görünüyor. Şimdi de yönetim, büyüyen bir mafyatik skandalla çarpıldı.”

Haberde, Türkiye televizyonlarının İsrail’in Gazze’yi bombalamasına ilişkin gelişmelerle dolu olmasına rağmen milyonlarca Türk’ün YouTube’da Peker’in ‘sıra dışı iddialarını’ izlediği belirtildi. Peker’in açıklamalarında, Erdoğan’ın çevresindeki yetkililerle ilgili tecavüz, uyuşturucu ticareti, şüpheli ölüm iddialarında bulunduğu vurgulandı.

Haberde, Peker’in başlangıçta Pelikan grubunu ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ı hedef aldığı, son açıklamalarında ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya odaklandığı belirtildi.

Söz konusu iddialar ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“Peker, Erdoğan’la ilgili doğrudan iddia yöneltmemek konusunda dikkatli oldu. Ancak Cumhurbaşkanının etrafındaki rakip grupların iç kavgalarına ve üst düzey yetkililerle mafya arasındaki bağlantılara dair anlattıkları, fazlasıyla hasar verici oldu.”

Haberde, konu ile ilgili soruşturma açılmasını talep eden muhalefetin, bu olayları 1990’larda yaşanan siyaset-organize suç örgütleri ilişkisini ortaya çıkaran “Susurluk skandalı”na benzettiği kaydedildi.

Fransız Le Monde gazetesi ise haberinde “Mafya liderinin açığa çıkardıkları Türkiye’de sorun yarattı” başlığını kullandı.

Peker’in hükümet yetkilileri ile kendi geçmiş ilişkilerini açığa vurmasının AK Parti saflarında ve parti liderinde rahatsızlık yarattığı belirtilen haberde, “Bir televizyon dizisinden daha eğlenceli, sosyal medyadaki bir tartışmadan daha az öngörülebilir olan mafya lideri Sedat Peker’in videoları, Türkiye’de 17 günlük tam kapanma sürecinde ilgi çekti” değerlendirmesinde bulunuldu.

- Advertisment -