Ana SayfaHaberlerPORTRE | CHP’de de nepotizmin mazereti “ama liyakatli” oldu. Peki bayan Adıgüzel...

PORTRE | CHP’de de nepotizmin mazereti “ama liyakatli” oldu. Peki bayan Adıgüzel gerçekten liyakatiyle mi belediyelerde tırmandı?

CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in eşi Elif Duygu Adıgüzel’in 31 Mart’ta CHP’ye geçen Çekmeköy Belediye Başkan yardımcılığına atanacağının ortaya çıkması üzerine başlayan liyakat tartışmaları üzerine atama iptal oldu. Çekmeköy Belediye Başkanı önce “liyakatli neden sıkıntı olsun” dedi, sonra atama iddiasını tümüyle reddetti. Peki Elif Duygu Adıgüzel’in CHP’li belediyelerde basamakları çok hızlı tırmandığını anlatan CV’si liyakati hakkında ne söylüyor.

İddiayı önceki gün (17 Nisan) Sözcü TV Ana Haber’de gündeme getiren Fatih Portakal, iddiayı sordukları Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez’in “Atama yapılmadı. Başvuru yaptı henüz değerlendirme aşamasında. Liyakati var, başarıları var, atanması neden sıkıntı olsun ki” dediğini aktardı.

Portakal, Elif Duygu Adıgüzel’in ataması yapılmadığı halde Çekmeköy Belediye meclisi toplantılarına da katıldığı duyumunu aldığını söyledi.

Yarım saat sonra ikinci açıklama: “İddia gerçeği yansıtmıyor”

Orhan Çerkez, Portakal’ın ana haberde bu sözleri sarf etmesinden yaklaşık yarım saat sonra X hesabından paylaştığı mesajında ise Portakal’ın kendisine atıfla söylediği “Liyakati var, başarıları var atanması neden sıkıntı olsun ki” ifadelerinden hiç bahsetmeden “bahse konu iddiaların gerçeği yansıtma”dığını söyledi.

Saymaz: “İmamoğlu engelledi”

Gazeteci İsmail Saymaz, dün (18 Nisan) akşam katıldığı Sözcü TV canlı yayınında, Elif Duygu Adıgüzel’in Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcılığı’na atanmasının İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun müdahalesiyle engellendiğini öğrendiğini söyledi:

“Onursal Adıgüzel’i tanırım ve sevdiğim bir insandır. Eşi de bildiğim kadarıyla uzun zamandır Kadıköy Belediyesi’nde yönetici. Eşi de mutlaka hak ediyordur. Hanımefendiyi tanımıyorum. Mutlaka kendisi uzun zamandır belediyede görev yaptığı için layık olduğunu düşünüyordur ve elbette öyledir. Fakat göz ardı etmemek gerekir ki, Onursal Adıgüzel belediye başkanıyken eşinin bir başka belediyede belediye başkan yardımcılığıyla taltif edilmesi bu zamana kadarki bütün liyakat iddialarınızı boşa düşürür, kayırmacılıkla ilgili tespitlerinizi boşa düşürür.”

Ataşehir Belediye Başkanı: “Sadece tavsiye istendi”

Gazeteci Fatih Altaylı ise bugünkü Youtube yayınında, konu hakkında Onursal Adıgüzel’in kendisine verdiği bilgileri aktardı.

Elif Duygu Adıgüzel’in sosyal hizmet alanında eğitimi ve uzmanlığı olduğunu ve belediyelerde de aynı alanda çalıştığını belirten Altaylı, Onursal Adıgüzel’le görüşmesini şöyle anlattı:

“Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Bey, hanımefendiyi çağırıp bu konuda kendisinden yardım istemiş. Onursal Bey de böyle bir şeyi duyunca ‘Sakın yapma, kabul etme. Siyaseten de çok yanlış, ahlaken de çok yanlış. Dışarıdan bakıldığında doğru görülmez’ demiş. Onursal Bey, ‘Bir atama söz konusu değil, atama prosedürü böyle olmaz, atama falan yok. Eşim bu işi bilen birisi olduğu için kendisinden yardım, tavsiye istendi’ dedi. Yani bir atama yok. Bir CHP’li belediye başkanı, bir başka CHP’li belediyede benzer bir görevi yapan hanımefendiden bu konuda kendisine akıl vermesin, yardım etmesini, destek olmasını istiyor. Ancak Onursal Bey, bu bile yanlış anlaşılır diyerek ‘Aman’ diyor eşine ‘Bu işten uzak duralım.’ Belediye Başkanını da arayarak ‘Eşimle böyle bir görüşme yapmışsınız ama bu siyaseten herkesi yıpratacak bir şey. Ne olur bu desteği alabiliyorsanız başka bir yerden alın. Eşim bu işin içinde görünmesin lütfen’ diyor.”

Üç anlatımın tek ortak noktası: Elif Duygu Adıgüzel’in CV’sinin yeterliliği

Altaylı’nın Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’den bu aktardıkları ise, hem Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez’in ilk açıklamasında geçen “Elif Duygu Adıgüzel’in başvuru yaptığı” iddiasından, hem de İsmail Saymaz’ın kaynaklarına dayandırarak anlattığı “İmamoğlu’nun müdahalesiyle engellendiği” iddiasından daha farklı; “yalnızca tavsiye istendi” düzeyinde kalmış bir görüşme yapıldığını öne süren yeni bir iddia olarak ortaya çıktı.

Ancak olayla ilgili üç anlatım da Elif Duygu Adıgüzel’in uzun yıllardır belediyelerde yöneticilik yapması nedeniyle normal şartlarda -eşinin bir başka belediyenin başkanı olması dışında- liyakat açısından tartışılacak bir tarafı olmadığında birleşiyor.

Peki, Elif Duygu Adıgüzel’in belediyelerdeki profesyonel geçmişi ne?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi mezunu

1983 doğumlu olan Elif Duygu Adıgüzel, 2006’da Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu.

2009’da Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Kartal ilçelerinden bazı mahalleler bağlanarak Ataşehir ilçesinin kurulmasının ardından oluşturulan Ataşehir Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde sosyolog olarak çalışmaya başlayarak belediyeye adım attı. 

Elif Duygu Adıgüzel.

İki yıllık belediye deneyiminden sonra 3 yıl boyunca çifte müdürlük

İki yıllık bir tecrübenin ardından 2011’de Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü görevine atandı. Elif Duygu Adıgüzel’in aynı yıl atandığı tek müdürlük de bu olmadı. Yine 2011 yılında Ataşehir Belediyesi’nin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne de vekaleten atandı. Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü görevini 2015’e kadar sürdüren Elif Duygu Adıgüzel’in aynı belediyede vekaleten sürdürdüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevi de 2014’e kadar üç yıl devam etti.

Elif Duygu Adıgüzel, Ataşehir Belediyesi’nde iki müdürlüğü bir arada yürütmeye başladığı 2011 yılında, öğrenimi alanında da bir adım atarak, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi lisans eğitiminin üzerine bir de Marmara Üniversitesi’nde Halk Eğitimi alanında yüksek lisans öğrenimine başladı.

“390 saat teorik, 60 saat süpervizör Aile Danışmanlığı unvanı”

12 Ekim 2015 tarihinde ise Kadıköy Belediyesi’nin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne atanan Elif Duygu Adıgüzel, aynı zamanda gazeteci Mahmut Övür’ün yeğeni.

Kadıköy Belediyesi’nin sitesinde halen Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü olarak görülen Elif Duygu Adıgüzel’in özgeçmişinde şu bilgiler de yer alıyor: “2012-2013 yıllarında (390 saat teorik, 60 saat süpervizör) Aile Danışmanlığı programını tamamlayarak Aile Danışmanı unvanı almıştır. İlk, orta ve lise öğrenimini Kadıköy’de tamamlamıştır. Sosyoloji Derneği üyesidir. Ulusal kongrelerde 2 bildirisi yayınlamıştır.”

Denizli’de de eş ataması

CHP, kazandığı başka bazı belediyelerde de “eleştirdiğine benzeyen” atamalar nedeniyle tepkilerin hedefinde.

CHP’nin AK Parti’den ilk kez kazandığı bir başka belediye olan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde de bir eş ataması yapıldı.

31 Mart seçimlerinde CHP’den Denizli Büyükşehir ve Pamukkale belediye meclis üyeliklerine seçilen ve CHP Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekilliği görevine getirilen Hüseyin Bartal’ın eşi Hülya Bartal, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı’na atandı.

İlçe Başkanı’nın eşi Belediye’de müdür oldu

CHP’deki tartışmalı eş atamalarından biri de İzmir’in ilçesi Bornova Belediyesi’nde oldu.

CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya’nın eşi Damla Çelik Kaya, Bornova Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne atandığını Instagram hesabından duyurdu.

Deniz Zeyrek’in ağabeyi Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı’na

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek’in ağabeyi Ediz Zeyrek’in de 31 Mart’ta CHP’den Kadıköy Belediye Meclis Üyeliği’ne seçildiği ve Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı’na atandığı, sosyal medyanın gündemine geldi.

Deniz Zeyrek, X hesabından yaptığı açıklamada ağabeyi Ediz Zeyrek’in “çeyrek asırdır” CHP’de siyaset yaptığını ve 2009’da da CHP’den Esenyurt Belediye Meclis Üyeliği’ne seçildiğini söyledi.

- Advertisment -