Ana SayfaHaberlerDünyaPutin: “Avrupa’ya ihtiyacı olan gazı tedarik etmeye hazırız”

Putin: “Avrupa’ya ihtiyacı olan gazı tedarik etmeye hazırız”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Avrupa’nın ihtiyacı olan doğalgazı tedarik etmeye hazır olduğunu söyledi. Putin ayrıca Avrupa’nın mevcut enerji krizinin tedarik eksikliğinden ziyade sorunlu politikalardan kaynaklandığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da düzenlenen Rusya Enerji Haftası Forumu’nun ana oturumunda, küresel enerji piyasaları ve güncel konulara dair açıklamalarda bulundu.

Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi ülke olarak herhangi bir ilave adımı görüşebileceklerini belirten Putin Avrupa’nın enerji sistemindeki “sistematik kusurları” ve “işler iyi gitmediği zaman suçu başka yerde aramalarını” eleştirdi.

Putin, “Avrupa’daki enerji krizi doğal gaz açığından ötürü kaynaklanmadı. Avrupa’daki gaz fiyatları elektrik açığı nedeniyle yaşandı. Bazı ortaklarımızın yaptığı gibi, kendi hatalarından ötürü başkasını suçlamaya gerek yok. Elektrik açığı ise rüzgar enerjisi eksikliğinden yaşandı. Avrupa depolama tesislerini zor durumda bırakan sert kışın ardından, Avrupalılar spot piyasasına güvendiler” dedi.

Almanya’nın Gazprom’dan bin metreküp başına 250-300 dolara gaz tedarik ettiğini belirten Putin, Kuzey Akım 2’nin Ukrayna’ya kıyasla daha kısa ve ucuz bir rota olduğunu vurguladı. Putin, Kuzey Akım 2’nin onaylanmasının Avrupa’da gaz fiyatlarını düşürmeye yardımcı olacağını söyledi.

Konuşmasında küresel siyasi gelişmelere yer veren Putin, “Silahlanma yarışı maalesef hızlanıyor. Bu yarış, ABD’nin Anti-Balistik Füze Antlaşması’ndan çekilmesiyle başladı” ifadelerini kullandı.

- Advertisment -