Ana SayfaDış HaberPutin, Kim için Rusya içinde 7.500 kilometre yol gitti: Kuzey Kore...

Putin, Kim için Rusya içinde 7.500 kilometre yol gitti: Kuzey Kore sınırına yakın Vostoçni uzay istasyonunda görüştüler

Putin’le görüşmek Rusya’ya tren yoluyla gelen ancak konumu kamuoyuna bir türlü açıklanmayan Kim Jong-Un’un treni sabah erken saatlerde Rusya’nın Kuzey Kore sınırına komşu Amur Oblastı’na vardı, Putin ve Kim Vostoçni uzay istasyonunda görüştü. Putin, bu görüşme için Moskova’dan 7500 kilometre doğuya seyahat etti. Kremlin Sözcüsü: “Hassas konularda görüştüler.”

Putin’le görüşmek Rusya’ya tren yoluyla gelen ancak konumu kamuoyuna bir türlü açıklanmayan Kim Jong-Un’un önce Vladivostok’daki Doğu Ekonomi Forumu’na katılacağı düşünülmüş, ardından trenin Ussuriysk’den geçerek Habarovsk yönüne doğru ilerlediği gözlemlenmişti.

Sabah erken saatlerde ise treni Rusya’nın Kuzey Kore’ye komşu Amur Oblastı’nda, Vostoçni yakınındaki Pozveedka şehrinde görüldü. İkili arasındaki görüşme, nihayet 2016’da açılan Vostoçni uzay istasyonunda gerçekleşti.  Moskova-Vostoçni arası 7500 km.

Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında uzay teknolojileri anlaşmasının da gündeme geldiğini açıklayan Putin, Kim’e Soyuz-2 roketinin fırlatma istasyonunu ve Angara fırlatma aracını gezdirdi.

Kuzey Kore, bu yıl Mart’ta ve Ağustos’ta yörüngeye keşif uyduları yerleştirmeye çalışmış ancak iki denemede de başarısız olmuştu. Pyongyang’ın uzay dairesine göre Ekim ayında bir deneme daha yapılacak.

Görüşmede silah anlaşmasının konuşulup konuşulmadığı sorulan Kremlin sözcüsü Dmirti Peskov, Pyongyang ve Moskova’nın kamuoyuna açıklanmayacak “hassas konularda” görüştüğünü söyledi.

Kuzey Kore, Rusya’ya Ukrayna’daki savaşı için topçu mermileri başta olmak üzere çeşitli mühimmatlar sunuyor. Rusya ise sınırları uzun yıllardır kapalı olan Kuzey Kore’nin gıda, yakıt ve para kıtlığını gidermeyi ve ülkenin nükleer programı için teknolojisini paylaşmayı vadediyor.

Seul’de bulunan Kuzey Kore Etüdleri Üniversitesi’nden Kim Dong-yup’a göre Kuzey Kore, Rusya’ya standart mermiler, top mermileri ve roketler tedarik edecek. Kuzey Kore’nin askeri altyapısı Sovyetlerin silahlanma sistemi üzerine kurulduğu için iki ülkenin mühimmatları büyük ölçüde uyum gösteriyor.

Ukrayna savaşı konusunda Rusya’nın “hegemonik güçler karşısında egemenliğini ve güvenliğini korumak için kutsal bir savaş verdiğini” söyleyen Kim Jong-Un, “Putin’in bütün kararlarını” desteklediklerinin altını çizdi.

Kuzey Kore tarafında Genelkurmay Başkanı Ri Pyong Chol, Genelkurmay İkinci Başkanı Pak Jong Chon ve Savunma Sanayi Başkanı Jo Chun Ryong gibi önemli isimlerin yanı sıra Kim Jong-Un’un kız kardeşi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komite üyesi Kim Yo Jong da yer aldı. 

Aynı saatlerde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin de Pazartesi günü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüşmek için Moskova’yı ziyaret edeceği açıklandı.

Kim Jong-Un’un kız kardeşi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komite üyesi Kim Yo Jong

Görüşmeden birkaç saat önce Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin doğu kıyısından modeli daha belirlenemeyen bir balistik füze ateşlendiğini açıkladı. Füzenin Japonya münhasır ekonomik bölgesinin hemen dışına düştüğü tespit edildi.

Kuzey Kore, BM’nin füze ve nükleer programına getirdiği yasaklara rağmen bu alanda tatbikatlar yapmaya devam ediyor.

- Advertisment -