Ana SayfaHaberlerEkonomi‘Rekabetçi kur’ işe yaramadı, Ağustos’ta ihracat azaldı, ithalat arttı

‘Rekabetçi kur’ işe yaramadı, Ağustos’ta ihracat azaldı, ithalat arttı

Ağustos’ta ihracat % 5,74 azalarak 12 milyar 463 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Bu düşüş, geçtiğimiz haftalarda katıldığı bir televizyon programında TL’nin değer kaybını “ihracatı artıracağı’ gerekçesiyle olumlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı getirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2020 yılı Ağustos ayı ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı.

Buna göre; ihracat % 5,74 azalarak 12 milyar 463 milyon Dolar; ithalat, % 20,64 artarak 18 milyar 776 milyon Dolar oldu. Dış ticaret hacmi % 8,52 artarak 31 milyar 239 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 66,4’te kaldı.

Bakanlık açıklamasına göre ithalatın yüksek çıkmasının sebebi altın ithalatı. Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla %394 artışla, 4 Milyar 82 milyon Dolarlık altın ithalatı gerçekleştirildi. Bu rakam 1989 yılından bu yana aylık bazda en yüksek altın ithalatı rakamı. Altın ithalatı çıkarıldığında Ağustos ayı ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre % 0,30 oranında azalmış oluyor.

Doların 6.85 bandını aşarak 7.40 seviyelerini yakaladığı Ağustos ayında ihracatta pandemi nedeniyle devam eden daralma, akla katıldığı televizyon programında dolardaki artışı “Türk lirasını rekabetçi hale getiriyor” diye yorumlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı getirdi.

Albayrak şöyle konuşmuştu:

“Önemli olan kurun seviyesi değil rekabetçi olup olmamasıdır. Türkiye tarihinde ilk defa rekabetçi bir kur düzeyiyle, ekonomisini dönüştürecek bir yapıya da kavuştu. Adam şikâyet ediyor, ‘yahu kur böyle oldu’ diye… Biz tam tersine diyoruz ki, turizmin gelmesi için, ihracatçı için benim para birimim daha cazip, daha rekabetçi olsun. O dönemler bitti. Bir ara ‘bir lira, bir dolarcılar’ vardı. Matematiğe aykırıdır. Bugün bu eleştirileri yapanların birçoğu reel iktisat noktasında bu eleştirilerin hiçbirini de yapmayan insanlar.”

- Advertisment -