Ana SayfaHaberlerRTÜK, kanallara ‘tavsiyelerine’ devam ediyor: Sırada yılbaşı önerileri var

RTÜK, kanallara ‘tavsiyelerine’ devam ediyor: Sırada yılbaşı önerileri var

20 Aralık’ta televizyon programlarına konuk olarak çağırılacak kişilerin “hassasiyetle seçilmesi” gerektiği uyarısında bulunan RTÜK, şimdi de televizyonlara yılbaşında yapacakları programlarla ilgili tavsiyelerde bulunacağını açıkladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyon ve radyo kanallarına “uyarı” ve “tavsiyelerine” devam ediyor.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yeni yıl öncesi uygulanacak dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması boyunca yapacakları yayınlar konusunda kuruluşlara tavsiyelerde bulunacaklarını açıkladı. Şahin, “Eskiden olduğu gibi çocuklarımızla, eşimizle, büyüklerimizle birlikte izleyebileceğimiz televizyon programları yayınlanmasını tavsiye edeceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımızı bitirdik. Yakın zamanda da kendilerine ilan edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bize alıştılar, ilkelerimizi ve hassasiyetlerimizi benimsediler”

Pandeminin başlangıcında bütün yayıncı kuruluşlarla toplantı yaptıklarını; dikkat etmeleri gereken konuları ilettiklerini; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, devletin diğer kurumlarının, Bilim Kurulu’nun hassasiyetlerini yayıncılara anlattıklarını kaydeden Şahin şöyle konuştu:

“Birçok yayın kuruluşumuz bu hassasiyetlere inandı. Bu doğrultuda yayınlar yaptı ama ufak tefek hatalar oldu mu, oldu. Biz bunlarla ilgili de artık yapacak başka bir şeyimiz kalmadığı için tabii ki elimizde son kalan müeyyide kozuyla cevap verdik. İnşallah yeni dönemde bunun çok olmasını istemiyoruz. Çünkü onlar da alıştılar, bizim ilkelerimizi, hassasiyetlerimizi benimsediler. Müeyyideden daha ziyade karşılıklı ilişkiler içerisinde biz bu süreci yönetiyoruz.”

“Konuyla alâkalı uzman kişiler programlara davet edilsin”

Ebubekir Şahin, daha önce de kanallara, konuk olarak alanlarında uzman kişilerin alınması konusunda bir uyarıda bulunduklarını hatırlattı:

“Biz yayıncı kuruluşlara dedik ki, konuyla ilgili uzman arkadaşlarımız programlara davet edilsin. Başka konularda, güvenlik konularında, hukuk alanında uzman kişiler aşıyı konuşuyorlar. Başarılı gazetecilerimiz aşıyı konuşuyorlar. Bırakın aşıyı sağlıkçılarımız konuşsun. Bizim Bilim Kurulumuz var. Bakanlığımız, Sağlık Bakanımız bu konuya çok hâkim. Bilim adamlarımız var, bu konuyu bilim adamlarımızın konuşması gerekiyor. Bunlar haricinde aşı ile ilgili tartışmalara girilmesine karşıyım.”

“Ceza veren değil yönlendiren bir kurul olmak istiyoruz”

Şahin ayrıca RTÜK’ün ceza vermek ile övünen bir Üst Kurul olmadığını vurgulayarak, iki yıl önce ilk göreve seçildiğinde “Üst Kurul’un ceza veren değil, yönlendiren ve yön gösteren bir kurul” olmasını istediğini, “maalesef” bazen cezalar verildiğini, bu cezaların yayın ihlâlleri sonucunda verildiğini, bundan sonraki süreçte de yayıncılarla irtibatlarının devam edeceğini aktardı.     

- Advertisment -