Ana SayfaHaberlerDünyaRus muhalefet lideri Aleksey Navalny ‘zehirlendi’

Rus muhalefet lideri Aleksey Navalny ‘zehirlendi’

Putin muhalifini taşıyan tarifeli uçağın Omsk havalimanına acil iniş yaptığını aktaran basın sözcüsü Kira Yarmiş, kasıtlı bir zehirlenmeden şüphelendiklerini söyledi. Rusya’nın Omsk şehrinde bir hastanede yoğun bakımda olan Navalny’nin hayati tehlikesi devam ediyor.

Instagram’da djpavlin hesabının sahibi Pavel Lebedev, Navalny’yle aynı uçağa binenler arasındaydı. Navalny’yi Tomsk Havalimanında bardaktan bir içecek içerken görüntüleyen Moskova yolcusu, ilerleyen dakikalarda Navalny’nin uçaktaki yardım çığlıklarını da kayda aldı ve Instagram hesabından hikâye olarak paylaştı.

“Çayına karıştırılmış olabilecek bir maddeden şüpheleniyoruz”

Yolsuzluk karşıtı kampanyalarıyla bilinen Navalny’nin sözcüsü Kira Yarmiş, Twitter’dan olayla ilgili ayrıntıları paylaştı:

“Bu sabah Navalny, Tomsk’tan Moskova’ya dönüyordu. Uçuş sırasında kötü hissetti. Uçak Omsk’a acil iniş yaptı. Toksik zehirlenme yaşıyor. Şu anda hastaneye gidiyoruz. Aleksey’in çayına karıştırılan bir şeyle zehirlendiğinden şüpheleniyoruz. Sabahtan beri içtiği tek şey buydu. Doktorlar, toksik maddenin sıvıdan daha hızlı emildiğini söylüyor. Bilinci şu an için kapalı.”

https://twitter.com/Kira_Yarmysh/status/1296312839397945344?s=20

Hastane yetkilisi: ‘Doktorlar hayatı için savaşıyor’

Navalny’nin yattığı Omsk 1 nolu Acil Polikliniği’nde başhekim Anatoli Kalinichenko, genç siyasetçinin durumunun ciddi ama stabil olduğunu belirtti, “Doktorlarımız hayatını kurtarmak için elinden geleni yapıyor” dedi.

https://twitter.com/Kira_Yarmysh/status/1296352377935671296?s=20

“Hastanede doktordan çok polis var”

Sözcü Yarmiş, Twitter’dan yaptığı son açıklamalarda ise şunları söyledi:

“Aleksey’in bilinci hâlâla kapalı, ventilatör ünitesine bağlandı. Polisler talebimiz üzerine hastaneye geldi.”

Hastaneye çok sayıda polisin intikal ettiğini söyleyen sözcü, “şu an burada doktordan çok polis var” dedi.

https://twitter.com/Kira_Yarmysh/status/1296376508047663106?s=20

TASS: Zehirlenme yüzünden yoğun bakımda

Rus Tass Haber Ajansı’nın Omsk’taki hastanedeki kaynağına dayandırdığı haberde de Navalny’nin “zehirlenmeye bağlı sağlık sorunları nedeniyle yoğun bakımda tutulduğu” bilgisine yer verildi.

Kira Yarmiş, doktorların bilgi verme konusunda isteksiz davranmaya başladıklarını, geciktirildiğini ileri sürdüğü toksikoloji testi sonucunun akşam saatlerinde belli olacağını ifade etti.

https://twitter.com/Kira_Yarmysh/status/1296382141497040897?s=20

Rusya’da yaşayan 44 yaşındaki siyasetçi, Kremlin’deki üst düzey yetkilileri hedef alan “yolsuzluk karşıtı kampanyalar” ile tanınıyordu.

Navalny, Putin’in Birleşik Rusya Partisi’ni “hırsızlar ve sahtekârlar partisi” olarak tanımlamıştı. 2013 yılında Moskova Belediye Başkanlığı için yarışmış, beklenmedik bir şekilde yüzde 25 oy almıştı. Daha önce birkaç kez tutuklanıp cezaevine gönderilen muhalif lider daha önce de zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılmıştı. Youtube kanalından ve internet üzerinden geniş bir haber ağıyla muhalafet yapan ve Rus gençler arasında oldukça popüler olan Navalny, Putin karşıtı yolsuzluk videolarını dünyaca ünlü porno video sitesi pornhube’a yüklemişti. Son olarak Belarus devlet başkanı Lukaşenko da ülkesinde protesto gösterilerinin arkasında Navalny’nin adamları olduğunu iddia etmişti.

Putin muhaliflerinin zehirlenme geçmişi

Rusya’da Putin muhaliflerinin zehirlenmesi bir gelenek gibi… Daha önceki vakalardan bazıları şöyle:

Aleksandr Litvinenko: KGB ve FSB’de görev alan eski ajan, yazdığı bir kitapta Rusya’da 1999 yılında toplam 300 kişinin ölümüyle sonuçlanan apartman bombalanması olayı ve diğer birçok terörist saldırının Rusya Gizli Servisi FSB tarafından örgütlendiğini yazmıştı. Bu olayların halkta korku yaratarak devletin halk üzerindeki kontrolünü artırmak amacıyla yapıldığını ileri sürmüştü.

2001’de önce Türkiye’ye sonra İngiltere’ye sığınan Litvinenko, 1 Kasım 2006’da polonyum 210 radyoaktif maddesi zehirlenmesi sonucu 23 Kasım’da hayatını kaybetmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşcenko: Ukrayna’da 2004 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rus destekli rakibi Yanukoviçe karşı kazanmasına kesin gözüyle bakılan Yuşçenko, batı ülkelerinin desteklediği aday olarak biliniyordu. Bir sabah Yuşcenko’nun zehirlendiği haberi dünya gündemine düştü. İlerleyen yıllarda yapılan çalışmalar, zehrin laboratuvar üretimi bir dioksin türevi olduğu anlaşıldı. Olayla ilgili ilk suçlanan ise Rusya oldu.

Sergey Skripal: Çift taraflı olarak görev yaptığı anlaşılan 66 yaşındaki Rus ajanı, İngiltere Salisbury’de kızıyla öğle yemeği yedikten sonra bir parkta birlikte bayılmış halde bulundu. Skripal’in Novichok isimli maddeyle zehirlenmesi olayında İngiltere Başbakanı Theresa May, Rusya’yı sorumlu tutmuştu.

- Advertisment -