Ana SayfaHaberlerGündemAdnan Hoca’nın malikanesiydi, Rus oligarka satıldı: Boğaz’daki kaçak villa inşaatı İBB ile...

Adnan Hoca’nın malikanesiydi, Rus oligarka satıldı: Boğaz’daki kaçak villa inşaatı İBB ile Bakanlığı karşı karşıya getirdi

Vaniköy sırtlarında Adnan Oktar’ın eski kiracısı olduğu ve Rus oligark Boris Borishenko’nun satın aldığı ormanlık arazide kaçak olarak yapıldığı iddia edilen inşaatın durdurulması için Çevre Bakanlığı İBB’ye uyarı yazısı gönderdi. İBB: “Parsel içerisindeki kaçak yapılar yıkıldı, inşaat sahası mühürlendi.” Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili resen soruşturma başlattı.

Üsküdar’da İstanbul Boğazı’nın en değerli noktalarından biri olarak görülen Vaniköy’de villa inşaatı yapılmaya başlandı.

Ormanlık alanda ağaçların kesildiği inşaatın görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. İstanbul İl Müdürlüğü Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm bölgesindeki inşaat faaliyetlere ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu.

“İBBye uyarı yazısı gönderildi”

İl Müdürü Maliki Ejder Batur, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde birtakım izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştiği tespiti üzerine İl Müdürlüğümüzce inceleme başlatılmış olup, mezkur bölgenin İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde olması nedeniyle gerekli cezai işlemlerin ivedilikle yapılması gerektiği konusunda uyarı yazısı ilgili kuruma iletilmiştir” ifadelerini kullandı.

Rus oligarka ait 

İnşaatının yapıldığı arazinin Rus oligark Boris Borisenko’nun üzerine tapulu olduğu öğrenildi.

İBB: “Kaçak yapılar yıkıldı, inşaat sahası mühürlendi

İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğü, Üsküdar Vaniköy’de gündeme gelen kaçak inşaat ile ilgili açıklama yaptı. 16 Ağustos’ta kaçak yapıların yıkıldığını bildiren İBB, inşaat sahası mühürlendiğini duyurdu. İBB, konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti. Kaçak inşaatın kime ait olduğuysa açıklanmadı.

Açıklama şöyle:

“Özel mülkiyete konu Üsküdar ilçesi Vaniköy Mahallesi 928 ada 3 parsel sayılı yerde ikişer katlı dört bağımsız bölümden oluşan iki adet betonarme yapı bulunmaktadır ve bu yapıların tamamı yapı kullanma izin belgesine sahiptir. Ayrıca parsel üzerinde yapı kullanma izin belgesi eki röleve projesinde mevcut havuz yapısı da yer almaktadır. Parsel içerisinde geçmişte mevcut olan kaçak yapılar yıkılmıştır. 

Sonrasında yasal yapılarla ilişkili olarak, yapı ilgilileri tarafından tamir ve tadilat izni almak amacıyla kurumumuza başvuruda bulunulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, mevzuat gereği basit onarım izin belgesi düzenlenmiştir. 

Ancak, mahallen yapılan denetimler sonucunda kısmen basit onarım izninin dışında kalan ve güçlendirme ruhsatı kapsamında yapılabilecek çalışmaların kurumumuza güçlendirme ruhsatı talebinde bunulmadan yapılmakta olduğu, yasal yapılara ilave ahşap ve prefabrik yapılarının inşa edilmekte olduğu tespit edilmiştir. Bu durum üzerine yasal süreç ivedilikle başlatılmış, 16.08.2024 tarih, 2089 sayılı yapı tatil tutanağı düzenlenmiş olup inşaat mühürlenerek faaliyetten men edilmiş ve konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bilgilendirilmiştir.”

Soruşturma başlatıldı

Konuyla ilgili olarak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı resen soruşturma başlattı.

İBB AK Parti Grup Başkanvekili: Sadece suç duyurusunda bulunması kabul edilemez

İBB AK Parti Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Okul, olayda İBB’nin ihmali olduğunu savunarak şu ifadeleri kullandı:

Dünyanın incisi, göz bebeğimiz Boğaziçi’nde yapılan kaçak yapıları anında tespit etmek ve yıkmakla sorumlu İBB yönetiminin, inşaat faaliyetlerini görmezden gelip sadece suç duyurusunda bulunması kabul edilebilir bir durum değildir.

Yapılan açıklamada 16.08.2024 tarihinde tutanak tutulduğu söylenmesine rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bugün inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini tespit etmiş ve ardından yapıyı mühürlemiştir.

İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğünün yetki sahasında olan Üsküdar Vaniköy’deki ormanlık alanda, şehrimizin en güzel yerinde izinsiz yapılan bir imara göz mü yumuldu yoksa yine bir iş bilmezlik mi söz konusu? Günlerce devam ettiği anlaşılan inşaat faaliyetlerine neden zamanında müdahale edilmedi? İstanbul’un farklı bölgelerinde izinsiz yapılar anında yıkılırken bu yapıya neden dokunulmadı?

CHP’li İBB yönetiminden kamuoyuna ve hemşehrilerimize bu soruların cevabını vermesini bekliyoruz. Bu İBB yönetiminin şehrimize ve hemşehrilerimize karşı bir yükümlülüğüdür.

Hilmi Türkmen: Bizim zamanımızda tek çivi çakılmasına izin vermedik

Üsküdar geçmiş yıllarda da benzer girişimlerle gündeme gelmişti. Eski Maliye Bakanı merhum Kemal Unakıtan’ın ailesine ait Üsküdar Küçükçamlıca’daki villanın çatı katı, kaçak olduğu gerekçesiyle AK Partili Üsküdar Belediyesi tarafından yıkılmıştı.

Kaçak kat çıkmayıp tadilat yaptırdığını savunan Unakıtan’ın “Biz bu memlekette asil, köklü ailelerdeniz. Bu bize yapılır mı?” sözüne karşılık dönemin Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Yanlış iş yapmanın ahde vefası olmaz. Kendisi ‘çatıyı söktüm tamir ettim’ bahanesiyle kaçak kat attı” karşılığını vermişti.

Üsküdar Vaniköy’deki mevcut duruma da tepki gösteren Hilmi Türkmen, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada olayı hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Vaktiyle merhum bir Bakanımızın eşi tadilat yapacağım diye bizden izin istemişti, kat atıldığını fark edip durdurmuş, yıkmıştık yapıyı. Bizim zamanımızda tek çivi çakılmasına izin vermedik boğaz ön görünüme. Şimdi orman kesip villa yapıyorlar! Bu zirvedir, daha üstü yoktur, genel durumun vehametini siz düşünün.

Tüm kamuoyuna sesleniyorum; kaçak yapıları yıkıyoruz diyerek ters algı yaparken, aslında korkunç bir talana imza atılıyor İstanbul’da. En büyük örneği işte budur.

Vaniköy’de, dünyanın en değerli emlak bölgelerinden birinde bu kadar cüretkar biçimde buna göz yumanlar, gözden biraz uzak yerlerde neler yapıyor, orasını da siz düşünün. Trol şebekelerinin, fondaş medyanın yalanlarına, sizi kandırmasına izin vermeyin.”

- Advertisment -