Ana SayfaHaberlerDünyaRusya’dan sevgilerle: Duma ömür boyu dokunulmazlık yasasını kabul etti

Rusya’dan sevgilerle: Duma ömür boyu dokunulmazlık yasasını kabul etti

Rusya Duma’sının önceki gün kabul ettiği yasa tasarısına göre ülkenin devlet başkanlarına ve ailelerine görevi bıraktıktan sonra da mutlak dokunulmazlık tanınacak.

İlk önerildiğinde şaşkınlıkla karşılanan yasa tasarısı, Rusya’nın yasama sisteminin alt meclisi olan Duma’da kabul edildi. Yasaya göre ülkenin devlet başkanlarına ve ailelerine görevi bıraktıktan sonra da dokunulmazlık tanınacak; bu kişiler gözaltına alınamayacak, evleri ve arabaları aranamayacak, tutuklanamayacak, cezai ya da idari soruşturmaya tâbi tutulamayacak.

Son olarak yasama sisteminin üst meclisi olan Federasyon Konseyi’ne gidecek olan yasanın kabul edilmeme olasılığının bulunmadığı belirtiliyor.

Muhaliflerin, Putin’in emekliliği için hazırlandığını söylediği yasadan eski Rusya lideri Dimitri Medvedev yararlanırken, Mihail Gorbaçov, görevini Sovyet Birliği döneminde yürüttüğü için faydalanamayacak.

Mevcut yasada ise devlet başkanlarına dokunulmazlık hakkı sadece görev süreleri için tanınıyor.

Tasarı Federasyon Konseyi’nden geçtikten ve Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek.

- Advertisment -