Ana SayfaDış HaberRusya’dan YPG’ye: Terörü bırakın, Şam ile müzakere yapın, Türkler de yardım eli...

Rusya’dan YPG’ye: Terörü bırakın, Şam ile müzakere yapın, Türkler de yardım eli uzatmaya hazır”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: “Suriye’deki Kürt gruplar kendilerini terör örgütlerinden ayırmalı ve sonunda Suriye devleti çerçevesinde yaşamaktan başka çareleri olmadığını anlamalıdır. Başkan Trump, askerlerini ABD’den çekeceğini açıklayınca hemen bizden yardım istediler. ABD geri dönmekten vazgeçtiğini açıklayınca Kürtlerin bütün söyledikleri bir anda buharlaştı. Kürtler Şam ile müzakere yapmalılar, bildiğim kadarıyla Türkler de yardım eli uzatmaya hazır.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) binasında düzenlediği basın toplantısında, Rûdaw muhabiri Sinan Tunçdemir’in Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşmesi, Nasrallah’ın ölümü ardından savaşın bölgesel düzeye ulaşmasının önlenmesinde Rusya’nın rolü ve ilişkilerin normalleşmesi halinde Suriye’deki Kürtlerin durumunun ne olacağına ilişkin sorularını yanıtladı.

Suriye-Türkiye arasındaki normalleşmesine ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı şu değerlendirmede bulundu:

“Elbette geçtiğimiz yıl Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda bir dizi toplantılar yaptık. Rusya, İran ve Suriye’den askeri yetkililer ve dışişleri bakanları Astana benzeri görüşmelerde bulundu. Suriye Arap Cumhuriyeti müzakerelere doğrudan müdahil oldu. Bunlar olumlu toplantılardı. Geçtiğimiz günlerde Türk mevkidaşımla konuştum, Suriye Cumhuriyeti’nin yeni Dışişleri Bakanı ile de konuştum. Her iki tarafın da süreci yeniden başlatacağını düşündüğüm bazı fikirleri var.”

Lavrov Suriye’deki Kürtlere ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu: 

“Elbette müzakerelerde terör tehdidi ve sınır güvenliğine ilişkin diğer konuların yanı sıra Kürt meselesi de ele alınacak. 1980’lerde Aden anlaşması vardı ama artık yürürlükte değil ama anlaşmada Suriye ve Türkiye’nin sınır güvenliğinin sağlanması ve terör örgütleriyle mücadele konusunda birlikte çalışması yönünde bazı ilkeler var. Bu ilkeler uygulanabilir ama elbette günümüz koşullarına uyarlanmaları gerekir.

Bir diğer sorun ise; ABD’nin Suriye ve Türkiye’nin çıkarlarını görmezden gelmeye devam etmesidir. ABD, yasadışı bir şekilde Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında kalıyor ve Fırat Nehri’nin doğu yakasında, Suriye petrolünü çıkardıkları, Suriye buğdayını ve tahılını alıp sattıkları ve parayı kendilerine aldıkları bir yarı devlet kurdu.”

“Kürtler, Suriye devletinde yaşamaktan başka çareleri olmadığını anlamalı, Türkler de yardıma hazır”

“Suriye’deki Kürt gruplar kendilerini terör örgütlerinden ayırmalı ve sonunda Suriye devleti çerçevesinde yaşamaktan başka çareleri olmadığını anlamalıdır. Bazı aşamalarda arabuluculuk yapmaya istekliydik. Liderlerini tanıyoruz, onlar da bizim pozisyonumuzun ne olduğunu biliyorlar. Onlara yardım etmek için bize geldiler. Başkan Trump, askerlerini ABD’den çekeceğini açıklayınca hemen bizden yardım istediler. Birkaç gün sonra ABD geri dönmekten vazgeçtiğini açıklayınca Kürtlerin bütün söyledikleri bir anda buharlaştı. Kürtler Şam ile müzakere yapmalılar, bildiğim kadarıyla Türkler de yardım eli uzatmaya hazır.”

- Advertisment -