Ana SayfaHaberlerDünyaRusya’nın dediği oldu: Karabağ’da ateşkes yürürlüğe girdi

Rusya’nın dediği oldu: Karabağ’da ateşkes yürürlüğe girdi

Moskova’da dün gece gerçekleştirilen ve 10 saat süren görüşmelerin ardından sabaha karşı 00:03’te tarafların ateşkesi kabul ettiği duyuruldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan “Azerbaycan son kez Ermenistan'a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat vermiştir” açıklaması yapıldı.

Rus lider Putin’in isteğiyle Moskova’da bir araya gelen Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan 10 saatlik bir görüşme maratonunun sonunda Rusya’nın talep ettiği ateşkes kararını onayladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov (solda), Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (ortada) ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan (sağda)

Ateşkes kararını, görüşmelere aracılık eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov saat 00:03’te açıkladı. Ateşkes, bugün yerel saatle 12:00’de (TSİ 11:00) yürürlüğe girdi.

Lavrov açıklamasında “esirlerin ve cenazelerinin takas edilmesi için ateşkes ilan edildiğini” ve Azerbaycan ile Ermenistan’ın görüşmelere başlayacağını söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan’ın topraklarını kurtarabileceğini dünyaya gösterdiği ve ateşkesle Ermenistan’a son bir şans verdiği belirtildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Bu süreçte, tüm dünyadan insani saiklerle ateşkes talepleri gelmiştir. Azerbaycan da son kez Ermenistan’a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat vermiştir. İnsani gerekçelerle esirlerin ve cenazelerin değişimi amacıyla ilan edildiği belirtilen ateşkes önemli bir ilk adım olmakla birlikte kalıcı çözümün yerine geçmeyecektir. Türkiye başından beri ancak Azerbaycan’ın evet diyeceği çözümleri destekleyeceğini vurgulamıştır. Bu anlayışla sahada ve masada Can Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecektir.”

- Advertisment -