Fransız BFMTV kanalına göre Sarkozy, pazartesi günü Paris’teki La Santé Cezaevi’nden serbest bırakılacak.
Sarkozy’nin avukatlarından Jean-Michel Darrois, müvekkilinin cezaevi günlerinin “çok zor geçtiğini” belirterek “Büyük acı çekti,” dedi. Bir diğer avukatı Christophe Ingrain ise Sarkozy’nin “hapiste olmaktansa dışarıda daha güvende” olacağını savundu.
25 Eylül’de suçlu bulunan Sarkozy, modern Fransız tarihinde hapse giren ilk eski cumhurbaşkanı olmuştu. 21 Ekim’de cezasını çekmek üzere cezaevine girmiş, ancak hemen ardından tahliye talebinde bulunmuştu. Sarkozy, suçlamaları reddediyor.
‘Bu bir kâbustu’
Sarkozy, pazartesi günü cezaevinden video konferans yoluyla katıldığı duruşmada “Her zaman adaletin gereklerini yerine getirdim,” dedi.
Fransa’nın eski lideri “70 yaşında hapse gireceğimi hiç hayal etmemiştim. Bu sınav bana dayatıldı ve yaşadım. Zordu, çok zordu,” dedi
Ayrıca cezaevi personeline teşekkür ederek “Bu kâbustan geçmeme yardımcı oldular,” ifadelerini kullandı.
Eşi, eski model ve şarkıcı Carla Bruni-Sarkozy ile iki oğlu da duruşmayı izlemek üzere mahkemedeydi.
Libya ve 2012 davaları sürüyor
Duruşmada mahkeme, Sarkozy’nin neden hapse mahkum edildiğini yeniden ele almadı. Ancak Sarkozy, Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi’den hiçbir zaman finansman istemediğini yineledi: “Yapmadığım bir şeyi asla itiraf etmeyeceğim.”
Fransız yasalarına göre temyiz süreci devam ederken tahliye genel kural, tutukluluk ise istisna olarak kabul ediliyor. Mahkeme, Sarkozy’nin kaçma riski, tanıkları etkileme veya adaleti engelleme ihtimali olup olmadığını değerlendirdi.
Temyiz duruşmasının ilkbaharda başlaması bekleniyor.
Sarkozy (2007–2012) ayrıca 2012 seçim kampanyasında yasa dışı finansman iddiasıyla 26 Kasım’da sonuçlanacak bir davayla ve Libya dosyasında tanık manipülasyonu soruşturmasıyla da karşı karşıya.
2023’te ise bir yargıca rüşvet teklif ederek yolsuzluk ve nüfuz ticareti suçlarından suçlu bulunmuş; bu karar daha sonra Fransa Yargıtay’ı (Cour de Cassation) tarafından da onanmıştı.
/Kaynak: Euronews/

