Ana SayfaHaberlerDünya“Şeytanlaştırma devrini burada kapatalım”

“Şeytanlaştırma devrini burada kapatalım”

Biden ve Harris seçim zaferi konuşmaları için kürsüye çıktı. Biden: Benim için mavi ve kırmızı eyaletler yok, Amerika var. Bu gece şimdi ve burada acımasız şeytanlaştırma devrini kapatalım dedi. İlk kadın, ilk siyah, ilk Asyalı (annesi Hindistanlı) ve ilk Pasifikli (babası Jamaikli) başkan yardımcısı unvanlarını alan Kamala Harris: Bu göreve gelen ilk kadın olabilirim ama sonuncusu olmayacağım. Biden’ı henüz tebrik etmeyen liderler arasında Putin, Suudi kralı, Çin lideri Xi Jinping, Bolsonaro ve Orban ile birlikte Erdoğan da var.

ABD’nin seçilmiş Başkanı John Biden ve yardımcısı Kamala Harris, zafer konuşmalarını Biden’ın uzun yıllar senatörlüğünü yaptığı Delaware eyaletinin Wilmington şehrinde kurulan Demokratların seçim kampanyası merkezinin meydanında yaptı.

Koronavirüs önlemleri yüzünden arabalarıyla gelen kalabalık, Coldplay şarkıları ve havai fişek gösterileriyle seçim zaferini kutladı.

Önce kürsüye, ABD tarihinin ilk kadın, ilk siyah, ilk Asyalı ve ilk Pasifikli başkan yardımcısı unvanlarını alan Başkan Yardımcısı Kamala Harris çıktı.

Harris sözlerine, seçimlerden kısa bir süre önce vefat eden, Amerika’nın siyahi haklar konusunda en önde gelen insan hakları savunucusu ve Kongre üyesi John Lewis’in “Demokrasi bir durum değil bir eylemdir” sözlerini hatırlatarak başladı:

“John Lewis, Amerika’da demokrasinin garanti altında olmadığını söylemek istiyordu. Ancak kendi isteğimizle onun için savaşırsak, demokrasi güçlü olabilir. Demokrasiyi korumak da mücadele ister, fedakarlık ister… Oy vererek açık bir mesaj verdiniz. Umudu, birliği, bilimi ve evet, hakikati seçtiniz. Joe Biden’ı bir sonraki ABD başkanı seçtiniz. Joe, iyileştiricidir. Birleştiricidir.”

Harris konuşmasına Hindistan’dan tıp yüksek lisansı yapmak üzere 19 yaşında ABD’ye gelen, meme kanseri üzerine araştırmalar yapan, halen Stanford Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Jamaikalı babası ile evlenen ve 2009’da kanserden hayatını kaybeden annesini anarak devam etti:

“Bugün burada olmayı hep kalbimizde olan annem Shyamala Gopalan Harris’e borçluyum. 19 yaşında Hindistan’dan buraya geldiğinde herhalde bu anı hayal etmemişti. Ama o bu anın mümkün olabildiği Amerika’ya çok derinden inanmıştı. Bu yüzden onu ve onun kuşağının kadınlarını düşünüyorum. Siyah kadınları, Asyalı, beyaz, Latin, yerli Amerikalı kadınları… Bu akşam bu anı onlara borçlu olduğumuz kadınları…”

“Belki ABD’de bu göreve gelmiş ilk kadın olabilirim. Ama son kadın olmayacağım. Çünkü bu akşam bizi izleyen bütün küçük kızlar bu ülkenin imkanlar ülkesi olduğunu görüyor.”

Harris daha sonra Biden’ı anons etti. 77 yaşındaki Biden sahneye koşarak çıktı.  Önce, 1972’de 30 yaşındayken kendisini ilk kez senatör seçen Delaware’lilera teşekkür ederek başladı. Biden’ın konuşmasında önce çıkan başlıklar şöyleydi:   

“Bu millet konuştu ve bize açık ve ikna edici bir zafer verdi.  74 milyon oy, bu ülkenin tarihinde bugüne kadar bir başkana verilen en yüksek oy.”

“Bölen değil, birleştiren bir başkan olacağım. Ben kırmızı veya mavi eyalet görmüyorum, ben sadece Birleşik Devletleri görüyorum.”

“Amerika’nın ruhunu onaracağız, yeniden dünyanın saygısını kazanacağız.”

“Afrikalı Amerikalı topluluk hep benim arkamdaydı, artık ben de sizin arkanızda olacağım.”

“Bana oy vermeyenler için de çok çalışacağım. Gelin şimdi ve burada, Amerika’daki bu acımasız şeytanlaştırma devrini bitirmeye başlayalım.”

“1860’da Lincoln, Birliği korumak için gelmişti. 1932’de FDR, sorunlu ülkeye Yeni Düzen sözü vermişti. 1960’da JFK, Yeni Ufuklar için söz verdi. Ve 12 yıl önce Barack Obama tarih yazarak bize evet, yapabiliriz dedi. Biz de bir dönüm noktasındayız. Ümitsizliği bitirmek, ulusun refahını inşa etmek için elimizde bir şans var.”

“Bizim ulusumuz karanlık dürtülerimizle, iyi meleklerimiz arasındaki değişmez bir savaşla şekillendi.  Artık meleklerimizin kazanma zamanı geldi. Bu akşam bütün dünya bizi izliyor. İnanıyorum ki ABD, dünya için bir yol göstericidir. Gücümüzle değil, örnekliğimizin gücüyle önderlik edeceğiz.”

Dünya liderlerinden Biden ve Harris’e tebrik mesajları gelmeye devam ediyor.

Trump’la yakın ilişkileri olan liderlerden Hindistan başbakanı Modi, Joe Biden dışında, annesi Hindistanlı olan Kamala Harris’i de ayrıca tebrik etti.

Yine Trump’a Kudüs kararı yüzünden her defasında minnettarlığını bildiren İsrail Başbakanı Netanyahu da Biden ve Harris’i tebrik etti.

Biden’i tebrik eden liderler arasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı Mesud Barzani de vardı.

Yeni ABD başkanını şu ana kadar tebrik etmeyen liderler listesinde Putin, Suudi kralı, Çin lideri Xi Jinping, Bolsonaro, Orban ve Obrador ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan da var.

- Advertisment -