Ana SayfaDış HaberSuriye-İsrail arasında Dürzi gerilimi. Netanyahu tehdit etti, Şara en güçlü Dürzi liderle...

Suriye-İsrail arasında Dürzi gerilimi. Netanyahu tehdit etti, Şara en güçlü Dürzi liderle Şam’da buluştu

Süveyda’da Dürzi dini lider Şeyh Hicri’ye bağlı askeri grupların özerklik talebi, ardından Netanyahu’nun “Şam rejiminin Güney Suriye’deki Dürzi toplumuna yönelik herhangi bir tehdidine izin vermeyeceğiz” açıklaması ile İsrail ile Suriye ilişkileri gerildi. Suriye’nin pek çok şehrinde İsrail’i protesto gösterileri oluyor. Ahmed Eş-Şara, Netanyahu’nun açıklamasından sonra Şam’da en güçlü Dürzi askeri lider Laith Al-Balaous ile buluştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, katıldığı bir askeri mezuniyet töreninde İsrail’in Suriye’deki yeni rejimin “Şam’ın güneyindeki bölgeye girmesine” izin vermeyeceğini açıklamış ve Dürzilerin hamisi gibi konuşmuştu:

“Dikkat edin: HTŞ güçlerinin veya yeni Suriye ordusunun Şam’ın güneyine girmesine izin vermeyeceğiz. Yeni rejimin güçlerinin Kuneytra, Dera ve Süveyda vilayetlerinde tamamen askerden arındırılmasını talep ediyoruz. Aynı şekilde, güney Suriye’deki Dürzi toplumuna yönelik herhangi bir tehdide de tahammül etmeyeceğiz.”

Netanyahu’nun sözleri üzerine aralarında Dürzi şehri Süveyda’nın olduğu Suriye’nin farklı şehirlerinde İsrail!i protesto gösterileri düzenlendi.

Netanyahu’nun açıklamalarının Süveyda merkezli Dürzi silahlı grupların özerklik talepleriyle havalimanının kontrolünü ele geçirmesinden sonraya gelmesi dikkat çekici. 

Dürzi dini lider Şeyh Hikmet el-Hicri’nin liderliğindeki yerel silahlı gruplar, Şam yönetiminden özerklik, laik-demokratik rejim ve Dürzi silahlı güçlerin korunması talebiyle bir Dürzi Askeri Konseyi kurmuş, silahlı Dürzi güçler basın açıklamaları yaparak, Süveyda’daki havalimanının kontrolünü sağlamıştı.

Gelişmeler üzerine Devlet Başkanı Ahmed Eş-Şara, en önde gelen Dürzi silahlı grup olan Rijal El Karemah’in lideri, Dürzi Şeyh Laith Al-Balaous ile Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda biraraya geldi.

Laith Al-Balaous, Esad’ın düştüğü gün askeri kuvvetleriyle Şam’a girmişti.

Dini bir lider olan babasını 2015 yılında Hizbullah ve Esad’ın planladığı bir suikastta kaybeden genç lider en büyük Dürzi askeri grubunu kontrol ediyor.

1974 yılında İsrail ve Suriye, Golan Tepeleri’nde askerden arındırılmış bir tampon bölge oluşturulmasını öngören bir ateşkes anlaşmasına varmıştı. Ancak İsrail ordusu Esed rejiminin devrilmesinin ardından tampon bölgedeki Suriye topraklarını işgal etmeye başladı ve tampon bölgenin ötesindeki topraklara da geçti.

Golan tepeleri tarih boyunca Dürzilerin yoğunlukta yaşadığı bir bölge oldu. Dürzi nüfusu üç ülkede yaşıyor. Suriye’de 600 bin, Lübnan’da 250 bin ve İsrail’de 150 bin Dürzi var

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Suriye topraklarına girmesinin uluslararası anlaşmaların ihlali olduğunu söylemiş ve askerlerin geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

- Advertisment -