Ana SayfaHaberlerDünyaSuudilerden Kaşıkçı raporuna “olumsuz”, ABD’ye sıcak mesajlar

Suudilerden Kaşıkçı raporuna “olumsuz”, ABD’ye sıcak mesajlar

ABD İstihbaratının Cemal Kaşıkçı cinayetinde, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı işaret eden raporuna Suudi Arabistan Dışişleri’nden mutedil tepki: “Olumsuz, yanlış ve kabul edilemez.” Açıklamada “yetkilerini ihlal eden bir grup tarafından” işlendiği söylenen cinayet için “iğrenç bir suç” dendi ve ABD’ye sıcak işbirliği mesajları gönderildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, raporun yanlış bilgi ve sonuçlar içerdiği ileri sürüldü.

Bakanlık açıklamasında Kaşıkçı için “huzur içinde uyusun” denirken cinayetten de “iğrenç bir suç” olarak bahsedildi.

Cinayetin “Krallık yasa ve değerlerinin açık bir ihlali” olduğunun tekrarlandığı açıklamada şöyle dendi:

“Bu suç, istihdam edildikleri kurumların tüm ilgili düzenlemelerini ve yetkilerini ihlal eden bir grup kişi tarafından işlendi. Krallık’taki ilgili makamlar, bu kişilerin uygun şekilde soruşturulmasını ve adaletin yerine getirilmesini sağlamak için hukuk sistemimiz dahilindeki tüm olası önlemleri aldı. İlgili şahıslar, Krallık mahkemeleri tarafından mahkûm edilip hüküm giydi ve bu cezalar, huzur içinde uyusun, Cemal Kaşıkçı’nın ailesi tarafından memnuniyetle karşılandı. Bu raporun gerekçesiz ve yanlış sonuçlarıyla birlikte, Krallık bu iğrenç suçu açıkça kınadığı ve Krallık liderliğinin böyle bir trajedinin bir daha asla yaşanmaması için gerekli adımları attığı bir dönemde yayımlanması gerçekten talihsiz bir durumdur. Krallık, liderliğini, egemenliğini ve yargı sisteminin bağımsızlığını ihlal eden her türlü tedbiri reddeder.

“Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan Krallığı ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ortaklığın sağlam ve kalıcı bir ortaklık olduğunu teyit ediyor.  Bu ortaklık, karşılıklı saygı temelinde yaklaşık 80 yıldır gelişmiştir ve her iki ülkedeki kurumlar, bölgede ve dünyada güvenliği ve istikrarı desteklemek için artan işbirliği ve istişareler yoluyla bu bağları her açıdan derinleştirmek için özenle çalışmıştır. Krallık ve ABD arasındaki dayanıklı stratejik ortaklığın çerçevesini şekillendiren kalıcı temelleri sürdürmeye kararlıyız.”

- Advertisment -