Ana SayfaHaberlerTahminler doğru çıktı: İrfan Fidan Yargıtay’dan AYM’ye geçiyor!

Tahminler doğru çıktı: İrfan Fidan Yargıtay’dan AYM’ye geçiyor!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, HSK’nın Yargıtay üyeliğine getirdiği eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AYM üyeliğine seçileceğini, İrfan Fidan’ın yetişebilmesi için Yargıtay'daki AYM seçimlerinin 17 Aralık’a ertelendiğini öne sürmüştü. Çelik haklı çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, “yargıda reform” sözlerinin ardından 27 Kasım’da Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

Adları birçok tartışmalı dâvâ ile anılan iki başsavcının atama kararlarının reform sözlerini izlemesi, “kızağa mı çekildiler” sorularını da beraberinde getirmişti.

Atamanın üzerinden henüz bir hafta dahi geçmeden, eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın 2021’in Ocak ayında boşalacak olan Anayasa Mahkemesi yargıçlığı koltuklarından biri için aday olduğu öğrenildi.

İrfan Fidan; Osman Kavala, Ahmet Altan, Büyükada, Gezi, Cumhuriyet, Sözcü, ODA TV gibi dâvâların başsavcısıydı.

Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’in iddiası doğru çıktı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, HSK’nın Yargıtay üyeliğine getirdiği İrfan Fidan’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçileceğini öne sürmüş; İrfan Fidan’ın yetişebilmesi için Yargıtay’daki AYM seçimlerinin 17 Aralık’a ertelendiğini savunarak, “Alın size yargı reformu! Böylesi rezalet Yargıtay tarihinde görülmedi!” demişti.

Burhan Üstün’ün koltuğu için…  

AYM üyesi, Yargıtay kökenli Burhan Üstün, 1 ay sonra 10 Ocak 2021 tarihinde yaş haddinden emekli olacak. Üstün’ün yerine gelecek ismi belirlemek için Yargıtay Genel Kurulu’nda 17 Aralık’ta seçim yapılacak. Bu seçimde en çok oyu alan 3 aday Cumhurbaşkanlığı’na bildirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu 3 isimden birini Anayasa Mahkemesi’ne üye olarak atayacak.

Aday sayısı 7 oldu

Şu ana kadar AYM üyeliği için yedi isim adaylığını açıkladı:

– Eski HSK üyesi ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi üyesi İsa Çelik.

– Eski İstanbul Başsavcısı ve 12. Ceza Dairesi üyesi İrfan Fidan.

– Eski Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve 17. Hukuk Dairesi üyesi Mustafa Erol.

– 11. Hukuk Dairesi üyesi Mikail Özdemir.

– 11. Hukuk Dairesi üyesi Şaban Kazdal.

– 8. Ceza Dairesi üyesi Nevzat Özsoy.

– Yargıtay üyesi Nazmiye Beyazıtoğlu Kuşçuoğlu

- Advertisment -