Ana SayfaHaberlerGündemTalimat geldi; istifa, “görevden af talebi” oldu

Talimat geldi; istifa, “görevden af talebi” oldu

Berat Albayrak’ın istifa mektubunu 27 saat boyunca göremeyen iktidara yakın televizyonlar ve gazeteler, Cumhurbaşkanlığı açıklamasından sonra haberi mektuptaki gibi “istifa” değil “af talebi” diye verdi. Televizyonlar ortak KJ kullandı, gazeteler aynı başlıkla çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 8 Kasım akşamı Instagram hesabından yayımladığı istifa mektubunda “göreve devam etmeme kararı aldığını” ifade etmiş; bundan sonraki süreçte zamanını “annesi, babası, eşi ve çocuklarına” ayıracağını söylemişti.

Pazar akşamının en önemli haberi olan bu gelişme, New York Times, Reuters, BBC gibi dünyanın en önemli haber mecralarında yayımlanmasına rağmen Türkiye’de  hiçbir “ana akım” televizyon kanalında ve gazetede haber olmamıştı.

Sadece Habertürk “Albayrak’ın görevi bırakma paylaşımı” başlığıyla haberi yine istifa kelimesini kullanmadan vermişti.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2020-11-10 12.23.49.png

Nihayet, Albayrak’ın istifasından tam 27 saat sonra açıklama Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan geldi.

 “HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK’IN GÖREVDEN AF TALEBİNE İLİŞKİN KAMUOYU AÇIKLAMASI”nda, istifa kelimesi yerine görevden af takebi ifadesi kullanıldı:

“Bilindiği gibi 8 Kasım 2020 Pazar akşamı Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, sosyal medya hesaplarından birinde, sağlık nedenleriyle görevden affını isteyen bir açıklama yayınlamıştır. Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirme sonunda, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden af talebi kabul edilmiştir.“

https://twitter.com/iletisim/status/1325874325182951430/photo/1

Gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Albayrak’ın yerine Lütfi Elvan’ın atama kararında da aynı vurgu tekrar edildi: “Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan getirilmiştir.”

Açıklamaya kadar Albayrak’ın istifasını görmeyen televizyonlarda, bir anda Albayrak’ın istifası konuşulmaya başladı. Ama ortak bir KJ ile: “Albayrak’ın görevden af talebi.”

Başında Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın bulunduğu Turkuvaz grubuna ait A haber, Demirören grubuna ait CNN Türk, Doğuş grubuna ait NTV, Ciner grubuna ait Habertürk ve Aliyev’e yakın bir Azeri işadamına ait olan Haber Global, istifa yerine aynı ortak başlığı seçti.

A Haber

CNN Türk
Haber Global

Habertürk

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:0359b029-a98f-4fad-b8ab-1785ad0e3033.jpg

İktidara yakın televizyonlardan sadece TGRT’nin istifa kelimesini kullanması dikkat çekti.

10 Kasım günü yayımlanan iktidara yakın gazetelerde de istifa yerine af kullanımı devam etti:

Hürriyet.

Sabah.

Yeni Şafak.

- Advertisment -