Ana SayfaDış HaberTelegram’ın kurucusu Paris’te gözaltına alındı

Telegram’ın kurucusu Paris’te gözaltına alındı

Telegram’ın kurucusu olan 39 yaşındaki Rus girişimci Pavel Durov, Azerbaycan’dan uçtuğu Paris’te havalimanında gözaltına alındı. Durov’un Telegram’da suç unsuru içeren içeriklere müdahale etmemekle suçlanacağı düşünülüyor. Gözaltı haberinin ardından Telegram’da kullanılan kripto para birimi %10 değer kaybetti.

Özel jetiyle Azerbaycan’dan Fransa’nın başkenti Paris’e giden Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Paris havaalanında gözaltına alındı. 

Güvenlik güçlerinin elinde arama ve gözaltı kararı olduğu bildirildi.

Suçlamalarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmasa da Fransız TF1 TV kanalı, Durov’un Telegram sosyal ağı üzerinden işlenen kulanıcı suçlarıyla mücadelede Fransız güvenlik güçleriyle işbirliği yapmayı reddetmesi nedeniyle gözaltına alındığını iddia etti.  TF1’e göre, Telegram’da moderasyon eksikliği, geçici bir numarayla kayıt olma imkanı ve uygulama içindeki kripto para birimi gibi durumlar Durov’u uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık iddialarında suç ortağı haline getiriyor.

Durov’a bu suçlamalar yöneltilmesi halinde 20 yıl hapis istemiyle karşı karşıya kalacak.

Telegram’ın para birimi %10 değer kaybetti

Durov’un gözaltına alındığına dair haberin ardından Telegram’ın kripto para birimi TON Coin dakikalar içinde yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti.

Rus medyasında yer alan haberlere göre Durov’a yakın kaynaklar, gözaltı kararını duyunca şok olduklarını ve “Macron’un kişisel intikamı” olarak gördüklerini söylediler.

Durov’un yarın hakim karşısına çıkarılması bekleniyor. 

39 yaşındaki Durov, 2021 yılında Fransız vatandaşlığını almıştı. 

Gözaltına tepkiler

TON, gözaltının işleyişte herhangi bir problem yaratmayacağını belirterek, “Telegram’ın kurucusu Pavel Durov ile ilgili son haberlerin ardından, TON topluluğunun güçlü ve tam olarak faaliyette olduğunu herkese temin etmek istiyoruz. Konuşma özgürlüğüne ve merkeziyetsizliğe bağlı bir topluluk olarak, bu zorlu zamanlarda Pavel’in yanındayız. Pavel bu değerlerin adanmış bir savunucusu olmuştur ve açık ve merkeziyetsiz bir interneti destekleme çabalarının milyonlara ilham vermeye devam edeceğine inanıyoruz. TON topluluğu misyonumuza odaklanmaya devam ediyor ve bu ilkeleri küresel çapta desteklemek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” açıklaması yaptı.

X’in sahibi Elon Musk, Durov için ‘özgürlük’ çağrısı yaptı. 

Musk, başka bir paylaşımında ise Avrupalı yetkilileri eleştirdi. Durov’un gözaltısına ilişkin bir paylaşımı alıntılayan Musk, şu ifadeleri kullandı: “POV: Avrupa’da 2030 yılındayız ve bir meme’i beğendiğiniz için idam ediliyorsunuz.”

Musk ayrıca Meta’yı hedef alarak “Instagram’da büyük bir çocuk istismarı sorunu var ama Zuck için tutuklama yok, çünkü özgür konuşmayı sansürlüyor ve hükümetlere kullanıcı verilerine arka kapıdan erişim sağlıyor.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasına ilişkin durumu netleştirmeye çalıştığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Batılı sivil toplum örgütlerinin, Rusya’nın Telegram’a 2018’de erişim engeli getirmesine tepki gösterdiğini anımsatarak, “Sizce bu sefer Paris’e çağrıda bulunarak Durov’un serbest bırakılmasını talep edecekler mi yoksa dillerini mi yutacaklar?” ifadesini kullandı.

ABD Başkan adaylığından çekilerek Trump’a destek açılayan Robert F. Kennedy Jr: Fransa, şifreli, sansürsüz Telegram platformunun kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’u tutukladı. Özgür konuşmayı koruma ihtiyacı hiç bu kadar acil olmamıştı.

Telegram:

Telegram’ın CEO’su Pavel Durov’un saklayacak hiçbir şeyi yok ve sık sık Avrupa’ya seyahat ediyor. Bir platformun veya sahibinin, o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçmalıktır. Telegram, Dijital Hizmetler Yasası da dahil olmak üzere AB yasalarına uymaktadır; standart denetimlere tabidir. Dünya genelinde yaklaşık bir milyar insan Telegram’ı iletişim aracı ve hayati önem taşıyan bir bilgi kaynağı olarak kullanıyor. Bu durumun acilen çözülmesini bekliyoruz.

Rumble’ın CEO’su Avrupa’dan ayrıldı

Durov’un gözaltına alınmasıyla ilgili X hesabından paylaşım yapan video paylaşım platformu Rumble’ın Chris Pavlovski Avrupa’dan ayrıldığını açıkladı:

Biraz geç kaldım ama bunun iyi bir sebebi var: Avrupa’dan güvenli bir şekilde ayrıldım. Fransa, Rumble’ı tehdit etti ve şimdi de Telegram CEO’su Pavel Durov’u, iddiaya göre konuşmayı sansürlemediği gerekçesiyle tutuklayarak kırmızı çizgiyi aştı. Rumble bu davranışa tahammül etmeyecek ve evrensel bir insan hakkı olan ifade özgürlüğü için mücadele etmek için mevcut tüm yasal yolları kullanacaktır. Şu anda Fransa mahkemelerinde mücadele ediyoruz ve Pavel Durov’un derhal serbest bırakılmasını umuyoruz.

- Advertisment -