Ana SayfaHaberlerDünyaTrump neden “sayımı durdurun” diyor?

Trump neden “sayımı durdurun” diyor?

ABD’de sayımlar sürüyor. Biden 253, Trump 213 delegede. Sonucu belirleyecek eyaletler Pennsylvania (20), Arizona (11), Georgia (16) ve Nevada (6). Pennsylvania ve Georgia’da Trump önde ama açılan her yeni oy şehir merkezlerinden, erken ve postayla kullanılan oylardan geliyor. Bu oylarda Biden’ın yüzde 70’in üzerinde üstünlüğü var. Bu yüzden fark kapanıyor.

ABD seçimlerinde beş eyaletin sonuçları bekleniyor: Pennsylvania, North Carolina, Arizona, Georgia ve Nevada.

15 delegesi olan North Carolina’da, 76 bin fark yapan Trump’ın kazanması bekleniyor.

Diğer eyaletlerden Nevada’da ve Arizona’da Biden, Georgia ve Pennsylvania’da Trump önde.

Ama büyük farklarla değil.  Hâlâ sayılması gereken yüzbinlerce oy var.

Pennsylvania’da ilk günlerde Trump lehine olan 600,000 fark, şu anda (Perşembe gecesi itibariyle) 112,000’e kadar düşmüş bulunuyor. Çünkü eyalette sayılmamış oyların çoğu erken ve postayla verilen oylar.

Bu oyları verenler içinde de Demokratlar ağırlıklı.

Bu da Trump’ı telâşlandırıyor.

Örneğin Pennsylvania’nın en büyük şehri Philadelphia’da hâlâ sayılmamış 120,000 oy var. Philadelphia’da Biden’ın oy oranı yüzde 82. Yani açılan her 10 oydan 8’e Biden’a gidiyor ve bu da farkı kapatıyor.

Aynı şekilde, Georgia’da Trump ile Biden arasında oy farkı 13,200’e kadar düştü.

Georgia’da halen sayılmamış oy sayısı 50,000 dolayında. Bu oyların çoğu da eyaletin en büyük şehri olan Atlanta’daki erken ya da postayla verilen oylar. Atlanta’da Biden’ın oy oranı yüzde 75. Yani gelen her grup oyun önemli bir kısmı Biden’a gidiyor ve farkı kapatıyor.

Aslında aynı dinamiğin Arizona’da Trump’tan yana işleyeceği sanılıyordu. Geleneksel olan Cumhuriyetçi olan Arizona’da Biden, Trump’a 69,000 dolayında fark yapmış durumda. Ve Arizona’da henüz sayılmamış 450 bin oy var. Yeni oylarla fark Trump lehine kapanmıyor; aşağı yukarı aynı kalıyor. Bu durum biraz Trump lehine değişse de, eyaleti kazanmasına yetmemesi olası.

Altı delegesi olan Nevada’da da ise oy sayımı bugüne ertelenmişti. Son durumda fark Biden lehine 8000 dolayından 12,000 dolayına çıkmış bulunuyor.

- Advertisment -