Ana SayfaHaberlerDünyaTrump’ın adamları son gün affı için kesenin ağzının açılmasını istemiş

Trump’ın adamları son gün affı için kesenin ağzının açılmasını istemiş

Trump, başkanlıktaki son günü, yani yarın (19 Ocak), af yetkisini 100 kadar hükümlü için kullanmaya hazırlanırken, New York Times gazetesi, Trump’a yakın danışman ve avukatların af listesine girmeye çalışan varlıklı hükümlülerden on binlerce dolar tutarında lobicilik ücreti aldığını yazdı.

Teamüle göre, af talepleri Adalet Bakanlığı tarafından, adalet reformu amacıyla, mahkeme kararlarının amacını aştığının düşünüldüğü durumlarda, kamuoyu vicdanını rahatlatmak amacıyla değerlendiriliyor. Başkanlar af yetkilerini, Adalet Bakanlığının tavsiyeleri çerçevesinde kullanıyor. Başkan Trump, Noel öncesinde iki kez af listesi yayımladı. Bu listelerde kendisine sadakat gösteren kişisel ve siyasi yakınlarını ödüllendirmek suretiyle teamülleri çiğnedi. Irak’ta savaş suçları işlemekten mahkûm olmuş askerleri affederek, insan haklarını hiçe saydı.

Bill Clinton da af yetkisini lobicilerin etkisi altında kalarak bazı işadamları için kullanmış ve eleştirilmişti; ancak karar alırken Adalet Bakanlığı’nı devre dışı bırakmamıştı. Bakanlığın devre dışı bırakılması, af talebiyle başvuran yüzlerce sıradan mahkûmun dosyalarının aleyhine bir durum yarattı. Bu da af mekanizmasının amacına ters düşüyor.

New York Times gazetesi, Trump’a yakın danışman ve avukatlarla görüşmelerine, bu kişilerin af talebinde bulunan “müşteri”leri ile düzenledikleri ticari sözleşme metinlerine ve sözlü ifadelerine dayanarak yaptığı haberde, Adalet Bakanlığı bürokratlarının devre dışı bırakıldığını; af listesinin Trump’ın seçim kampanyasında görev alan danışmanlar ve avukatlar tarafından damat Jared Kushner denetiminde değerlendirildiğini ortaya çıkardı. Lobicilerin bu hizmetleri karşılığında para almaları yasadışı değil; ancak Trump’ın doğrudan para alması, kanıt bulunduğu takdirde, hakkında soruşturma açılmasına neden olabilir.

2 milyon dolar karşılığında af iddiası

New York Times, Trump’ın seçim kampanyasında görev yapan danışman Karen Giorno’nun, eski CIA ajanı John Kiriakou’nun af talebini gündeme getirmek için 50 bin dolar, af talebi kabul edildiği takdirde de 50 bin dolar daha ücret istediğini gösteren bir anlaşma mektubunu ele geçirdi. Kiriakou, işkenceye dair gizli bilgileri yasadışı olarak ifşa etmekten mahkûm olmuştu. Kiriakou, silah taşımak ve emeklilik haklarından yararlanmak için af talebinde bulundu. Af talebinin değerlendirilmesi için, Karen Giorno dışında, Trump’ın özel avukatı Rudy Giuliani ile de bir otelde görüştü. Giuliani tuvalete gittiği sırada, onun bir yardımcısı Kiriakou’ya af karşılığında 2 milyon istendiğini söyledi. Kiriakou bunu reddetti ve bir arkadaşına anlattı. Kiriakou’nun arkadaşı, affa karşılık 2 milyon dolar teklif edildiğini FBI’ya iletti. FBI’dan bu konuda henüz bir açıklama gelmedi. Giuliani ise, lobicilerin af dosyalarını gündeme getirmek için on binlerce dolar istediklerini duyduğunu söyledi, ama kendisinin 2 milyon dolar istediği iddiasını, görüşmeyi hatırlamadığını ve paraya ihtiyacı olmadığını belirterek yalanladı.

- Advertisment -