Ana SayfaHaberlerDünya‘Trump’ın sessiz çoğunluğu, belki de Facebook’a bakmadığımız için bize sessiz geliyor’

‘Trump’ın sessiz çoğunluğu, belki de Facebook’a bakmadığımız için bize sessiz geliyor’

New York Times, Amerikan sağının Facebook’taki ezici üstünlüğünü konu alan makalesinde, Trump’ın her fırsatta atıfta bulunduğu, kendisini iktidara getiren sessiz çoğunluğun ipuçlarını arıyor. Sağcı yorumcu Ben Shapiro’nun Facebook sayfası, son 30 günde 56 milyon etkileşim almış. Bu rakam New York Times, Washington Post, NPR, NBC ve ABC’nin ana sayfalarının toplam etkileşiminden daha fazla.

“Dinleyin liberaller, eğer Donald Trump’ın Kasım’da yeniden seçilmeyeceğini düşünüyorsanız, Facebook’ta biraz daha zaman geçirmelisiniz.”

Kevin Roose 2016’dan beri takıntılı bir ısrarla partizan siyasi içeriklerin Facebook’taki seyrini gözlemliyor. Sabah ilk kalktığında yaptığı iş, Facebook’ta o gün nelerin popüler olduğunu kuşbakışı gösteren CrowdTangle sitesini açmak. Hangi siyasi veya yorumcu o gün popüler olmuş, trend topic’te neler var, hepsini sıkı bir biçimde takip ediyor.

Roose’un oluşturduğu, Facebook’ta o gün en çok etkileşim alan ilk on kişiyi gösteren @FacebooksTop10 hesabında yayımlanan listenin büyük çoğunluğunu muhafazakârlar oluşturuyor.

Mr. Trump with Terrence K. Williams, a conservative comedian, at the White House last year.
Trump, Beyaz Saray’da muhafazakâr komedyen Terrence Williams’ı ağırlarken.

Paralel bir medya evreni

Ona göre Trump’ın Silikon Vadisi sansürü iddialarına rağmen, Facebook’un geneli, başkan ve müttefiklerinden yana. Hele verilerle ilgili daha derin bir araştırma yapıldığında, Trump yanlısı fenomenlerin, ana akım medyayı ve muhalefeti kapının dışında tutacak kadar etkili olduğu görünüyor. Roose’a göre, her haberin altında, ondan daha dikkat çekici yorumlar yer alıyor ve  haberi daha da etkili kılan bu propaganda mekanizması yıllarca süren bir emeğin ürünü.

Facebook’a göre Trump: Covid-19 Kahramanı… Biden: İki cümle kuramıyor

Burası, ortanın solundaki Facebook kullanıcılarının pek karşılaşmayacağı, adeta paralel bir medya evreni. Sağ kanat Facebook’una göre “Başkan Donald Trump koronavirüse çok güçlü ve etkili önlemler aldı, Joe Biden daha iki kelimeyi bir araya getiremiyor ve Black Lives Matter hareketi, vandallar ve yağmacılardan oluşan tehlikeli bir grup”

Trump ve destekçileri, anketlerde geride olsalar da, “sessiz çoğunluğun” seçimlerde başkanı yeniden koltuğa oturtacağını iddia ediyor.

“Ana akımın kör noktasında”

Roose, “Siyasi analist olmasam da, insanların etrafında biri bakmadığında neler okuduğunun, neleri tercih ettiğinin, anketçilere söylediklerinden daha iyi bir gösterge olduğunu bilecek kadar medyaya hakimim” diyor ve ekliyor:

“Belki de Trump’ın ‘sessiz çoğunluğu’, Facebook paylaşımlarına bakmadığımızdan bize ‘sessiz’ geliyor.”

Cumhuriyetçi Marco Rubio’nun 2016 kampanyasının dijital stratejisti Eric Wilson ikinci bir 2016 vakası yaşanabileceğinin altını çiziyor:

“Facebook’un medya ekosistemi, günlük ne olup bittiğine New York Times’ın ön sayfasından ve CNN bülteninden bakan insanlar için büyük bir kör nokta.”

Facebook, sağcıların güçlü olduğu tek mecra değil. Birçok Trumpçı fenomen, Twitter, Youtube gibi platformlarda da  boy gösteriyor ve hâlâ milyonlarca Amerikalı, muhafazakârların domine ettiği radyo ve kablolu TV yayınlarını takip ediyor.

Birçok ana akım medya organının toplamından daha çok izlenen sağ görüşlü sosyal medya fenomeni Ben Shapiro.

Veriler neler söylüyor?

  • Shapiro’nun medya organı “The Daily Wire”, Newswhip verilerine göre Temmuz’da en üst sırada yer alan Facebook sayfası olmuş
  • Sağcı Breitbart’ın haberleri günde 4 milyon kez paylaşılmış. Bu rakam ABD Senatosundaki tüm Demokrat üyelerin gönderilerinin toplamının neredeyse 3 katı.
  • Black Lives Matter cümleciğini içeren hesaplardan en çok etkileşim alanı bir sağcıya ait. Hodgetwins isimli bu sağcı hesap, siyah hak mücadelesini “solcuların yalanları”, “lanet palavralar” olarak niteliyor.
- Advertisment -