Ana SayfaHaberlerDünyaTrump’tan ABD sisteminin asırlık geleneklerine bir darbe daha

Trump’tan ABD sisteminin asırlık geleneklerine bir darbe daha

Sayesinde ABD Kongresi 200 yıllık bir aradan sonra saldırıya uğradı. Şimdi de son olarak 151 sene önce gerçekleşmiş bir olayı yenileyecek ve Joe Biden'ın başkanlık yemin törenine katılmayacak.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından 20 Ocak’ta Joe Biden’ın başkanlık yemin törenine katılmayacağını açıkladı: “Soranlara yanıt olarak: 20 Ocak’taki yemin törenine katılmayacağım.”

Trump’ın devir teslim töreninden bir gün önce Florida’ya gitmesi bekleniyor.  

6 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump’ın Washington’daki mitingi sonrasında destekçileri barikatları aşarak Kongre’ye girmiş, bu da ABD tarihine “200 yıl sonra gerçekleşen ilk Kongre baskını” olarak geçmişti.

Trump’ın, olaylarda beş kişinin öldüğünün ortaya çıkmasından sonra verdiği “huzurlu devir teslim” sözünün ardından gelen bu açıklama şaşkınlık yarattıysa da Joe Biden “Trump’ın törene katılmayacak olması iyi bir şey” yorumunu yaptı.

ABD tarihinde benzer bir durum en son 151 yıl önce yaşanmıştı.

ABD’nin 1865’te göreve gelen 17. Başkanı Andrew Johnson, 4 Mart 1869’da görevini teslim edeceği ABD’nin 18’inci Başkanı Ulysses S. Grant’ın yemin törenine katılmamıştı.

Johnson, 1868 seçimlerinde Demokrat aday Horatio Seymour’u desteklemiş ancak seçimleri Cumhuriyetçi Ulysses S. Grant kazanmıştı. Büyük bir hayal kırıklığına uğrayan Johnson, Grant’in yemin törenine katılmayı reddederek Mart 1869’da Beyaz Saray’dan ayrılmıştı.

- Advertisment -