Ana SayfaHaberlerTürkiye’nin ‘e-hazine’si Şehir e-arşiv kapatıldı

Türkiye’nin ‘e-hazine’si Şehir e-arşiv kapatıldı

İktidarın bir dizi kararıyla el konulup kapatılan Şehir Üniversitesi’nin edebiyat, sanat ve siyaset tarihine ışık tutan 500 bin belgelik ‘Şehir e-arşiv’ portalı da hiçbir açıklama yapılmadan kapatıldı.

Kapatılan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin, dijital ortamda yer alan ve Türkiye’nin edebiyat, sanat ve siyaset tarihine ışık tutan 500 bin belgelik ‘Şehir e-arşiv’ kütüphanesi de kapatıldı. Araştırmacılar, Kemal Karpat’tan Şerif Mardin’e, Taha Toros’tan Talat Sait Halman’a birçok önemli ismin koleksiyonlarının yer aldığı arşive artık erişemiyor.

30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla kapatılan Şehir Üniversitesi’nin hayata geçirdiği e-arşivde yer alan yedi bini aşkın dosyada, üç bin kişi hakkında bilgi ve 500 binin üzerinde belge bulunuyordu.

İstanbul hakkında daha önce bilinmeyen birçok belgeyi de gün ışığına çıkardığı bilinen arşivin ‘earsiv.sehir.edu.tr’ ve ‘bellek.sehir. edu.tr’ internet adresine erişmek isteyen araştırmacılar artık ‘Bu siteye ulaşılamıyor’ yazılı karanlık ekranla karşılaşıyor. 

Şehir e-Arşiv, Şehir Üniversitesi kütüphanesinde bulunan bazı koleksiyonların, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın da desteğiyle yeni koleksiyonlarla zenginleştirilerek herkesin istifadesine açık bir şekilde internet ortamına taşınması sonucu vücut bulmuştu.

Arşivde Türkiye’nin sanat, siyaset ve tarihine ışık tutan Tekel Arşivi, Cüneyd Orhon Fotoğraf Stüdyosu Arşivi, Zeynep Orhon Targaç, Osman Öndeş koleksiyonları, Şerif Mardin, Kemal Karpat, Mehmed Fuat Köprülü, Ali Nihad Tarlan gibi birçok önemli isme ait arşivler yer alıyordu.

Hiçbir açıklama yapılmadan erişime kapatılan arşivin nerede olduğu bilinmiyor.

AKIBETİ BELİRSİZ, AÇIKLAMA YOK! İstanbul hakkında birçok belgenin de ilk kez gün yüzüne çıkarıldığı arşivin akıbetine ilişkin bir açıklama yapılmaması dikkat çekti.

İstanbul’un hafızası kayboldu

İstanbul Şehir Üniversitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürüttüğü ‘Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği’ ve ‘Unutma İstanbul’ projeleri kapsamında, ‘Arşiv Adam’ olarak bilinen araştırmacı-yazar Taha Toros´un kişisel arşivini dijital ortama taşımıştı. Toros’un İstanbul ile ilgili 20 bin belgesi ücretsiz olarak ilgilenenlerin kullanımına sunulmuştu.

Şehir Üniversitesi en son, bestekâr Osman Zeki Üngör’ün kendi el yazısıyla yazdığı İstiklâl Marşı’nın orijinal bestesini, İstiklâl Marşı’nın kabulünün 96. yıldönümü vesilesiyle tarih meraklılarının ve araştırmacıların ilgisine sunmuştu. Arşivden, İstiklâl şairi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı’nın bestecisi Osman Zeki Üngör’e ait çok sayıda belgeye de ulaşılabiliyordu.

arsiv2.jpg‘earsiv.sehir.edu.tr’ ve ‘bellek.sehir. edu.tr’ internet adresine erişmek isteyen araştırmacılar artık ‘Bu siteye ulaşılamıyor’ yazılı karanlık ekranla karşılaşıyor.

Kaynak: Karar Gazetesi

- Advertisment -