Ana SayfaHaberlerTutuklu gazetecinin Belarus devlet televizyonunda ‘pişmanlık’ gözyaşları

Tutuklu gazetecinin Belarus devlet televizyonunda ‘pişmanlık’ gözyaşları

Atina’dan Vilnius’a giden uçağı Belarus hava sahasından geçerken zorla Minsk’e indirilip gözaltına alınan gazeteci Raman Pratasevich, devlet televizyonuna çıktı, ağlayarak pişmanlığını anlatan Pratasevich’in bileklerinde işkence izleri göründü.

Belarus’ta Hamas tarafından geldiği iddia edilen ve daha sonra kurmaca olduğu ortaya çıkan terör tehlikesi sebebiyle acil inişe zorlanan Rynanair uçağında bulunan ve uçak indirildikten sonra gözaltına alınan Beyaz Rusyalı muhalif gazeteci Raman Pratasevich,  Belerus’ta yayın yapan devlet televizyonuna bir röportaj verdi.

Gazeteci ve muhalefet aktivisti Pratasevich, verdiği röportaj sırasında yıllardır muhalefet ettiği için hata yaptığını ve muhalif olduğu Lukaşenko’ya saygı duyduğunu ifade etti. Pratasevich’in röportaj sırasında gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Verdiği röportaj sırasında ise en çok dikkat çeken ayrıntı, “itiraflarından” söz ederken göz yaşlarına hakim olamayan Pratasevich’in, gözyaşlarını silerken el bileklerinde yer alan izler oldu.

Pratasevich, verdiği röportajda Belarus’ta şu anda Başkan Alexander Lukashenko’yu protesto etmenin bir anlamı olmadığını söyleyerek hareketin ivme kaybettiğini ifade etti ve bunun yerine muhalefetin ekonomik sorunlar kamuoyunda hoşnutsuzluğa yol açana kadar beklemesi gerektiğini savundu.

Polonya’da yilesi de Raman Pratasevich’in tutuklandıktan sonra işkence gördüğünü ve bu açıklamaları işkence altındayken yaptığını düşünüyor.

Yayın, 23 Mayıs’ta tutuklanması Batı’da kınanan 26 yaşındaki Raman Pratasevich’in iki gün içinde ikinci kez ortaya çıkışı oldu. Beyaz Rusya’nın onu televizyonda korkmuş ve pişmanlık duyan biri olarak göstererek bu eleştiriye karşı koymayı hedeflediği düşünülüyor.

Pratasevich, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan ilk videosunda protesto düzenlemekle ilgili suçlamaları kabul ettiğini söylemişti.

Pratasevich neden gözaltına alındı?

Pratasevich, büyük hükümet karşıtı gösterilerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan Telegram mesajlaşma uygulamasında oldukça popüler bir kanalı işlettiği için Lukashenko’nun en büyük düşmanı haline geldi.

Kitlesel kargaşa çıkarmakla suçlandı ve 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Geçen hafta Lukashenko, Pratasevich’i “kanlı bir isyanı” kışkırtmakla suçladı.

Belarus, Yunanistan’dan Litvanya’ya giden Ryanair uçağını bomba tehdidini gerekçe göstererek 23 Mayıs’ta Minsk’e inmeye zorlamıştı. İndirilen uçakta yer alan Pratasevich ve kız arkadaşı güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Pratasevich’in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan Avrupa Birliği, Belarus’a yaptırım uygulamıştı.

- Advertisment -