Ana SayfaHaberlerTwitter’a cezayı Twitter’dan açıkladı

Twitter’a cezayı Twitter’dan açıkladı

Yeni sosyal medya yasası uyarınca hala Türkiye’de temsilcilik açmadıkları için Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok gibi sosyal şirketlerine 10’a milyon lira uyarış cezası verildi. Cezayı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Ömer Fatih Sayan Twitter’dan açıkladı. Bir sonraki adım bir ay sonra 30 milyon liralık bir ceza olacak. Şirketler kararlarında ısrar ederse üç ay sonra internet trafiği bant genişlikleri yüzde 90 daraltılacak

Sayan’ın mesajları şöyle:

Kamuoyunda sosyal medya yasası olarak adlandırılan 7253 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle Türkiye’de faaliyet gösteren ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı şirketlere uymaları gereken bazı kurallar bildirilmişti.

Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta facebook, instagram, twitter, periscope, youtube ve tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi.

Sosyal ağ sağlayıcıları tarafından hali hazırda Dünya’nın birçok ülkesinde zaten uygulanan işleyişin, ülkemiz içinde de uygulanması için talep ettiklerimiz ve olası yaptırımları sizlerle paylaşmak istiyorum.

1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren kanun değişikliği ile Türkiye’de temsilci bulundurmaktan kaçınan sosyal ağ sağlayıcılarına 5 aşamalı ceza verileceği şirketlere bildirilmiş ve eksikleri tamamlamaları için süre verilmişti. 5 aşamalı ceza şu şekilde verilecek.

 

mage

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak. Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse reklam verilmesi yasaklanacak. Reklam yasağı kararından itibaren 3 ay içinde yükümlülükler yerine getirilmezse internet trafiği bant genişliği % 50 daraltılacak.

Yükümlülüğe uymamakta ısrar eden sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 90 daraltılacak.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyi kabul eden ve Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul eden sosyal ağ sağlayıcılarına kesilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve internet trafiği bant genişliğine yapılan müdahale de sonlandırılacak.

- Advertisment -