Ana SayfaHaberlerDünyaTwitter’da yeni dönem: Çin ve Rus haber hesapları ‘devlet-bağlantılı medya’ olarak etiketlendi

Twitter’da yeni dönem: Çin ve Rus haber hesapları ‘devlet-bağlantılı medya’ olarak etiketlendi

Dün Twitter’a giren kullanıcıların çoğu, takip ettikleri haber hesaplarının bazılarında bir değişiklik fark etti. Rusya ve Çin devletine ait medya kuruluşlarının Twitter adreslerine “State-affiliated media” yani “devlet-bağlantılı medya” ibaresi eklendi.

Twitter, uygulamanın amacını Twitter Support hesabından açıkladı:

“Twitter’daki hükümet ve devletle ilintili hesaplara ilişkin, sitede daha şeffaf bir deneyim sağlamaya çalışıyoruz. Bundan sonra bu tür hesaplarda, ayırt edilebilmeleri için iki ayrı etiket kullanacağız.

“Açıklık getirmek adına: Devlete bağlı hesapların Twitter’da reklamlarının  yapılmasına müsaade edilmeyecek. Bu sayfalar ve tweet’leri önerilenler kısmında da yer almayacak. Özgür ve bağımsız basına ise desteğimiz sürecek.”

Türkiye’de yayın yapan Rus ve Çin medyası da bu etiketlerden nasibini aldı. Rusya merkezli Sputnik Türkiye ve  Çin merkezli Xinhua News ve CRI Türk’ün Twitter profilinin açıklamasında ve tweet’lerinin her birinde “State-affiliated media” yazısı çıktı.

BBC ve NPR gibi devlet kanallarında neden etiket bulunmuyor?

TwitterBlog’da İngilizce yayımlanan bilgi notunda, devlet bağlantılı her hesabın bu etikete tâbi tutulmadığı belirtiliyor. Kıstasın editoryal bağımsızlık olduğu vurgulanıyor:

“Devletin editoryal içeriği finansal kaynak, dolaylı baskılar ve üretim/dağıtım yoluyla kontrol ettiği yayın organlarını devlet-ilintili medya olarak tanımlıyoruz. Bağımsız medyanın aksine, devletle bağlantılı hesaplar haber yayınlarını bir siyasi ajandaya göre yapmakta. İnsanların, bir medya hesabının devlet aktörlerine doğrudan ya da dolaylı bağlantılı olup olmadığını bilme hakkı olduğunu düşünüyoruz. Devlet-ilintili olsa da, editoryal bağımsızlığa sahip olan kuruluşlar, örneğin Birleşik Krallık’taki BBC veya Amerika’daki NPR etiketlenmeyecek.”

- Advertisment -