Ana SayfaHaberlerDünyaUganda, borcunu ödeyemezse havalimanını Çin’e verecek

Uganda, borcunu ödeyemezse havalimanını Çin’e verecek

Çin’in ‘borçlandır ve çök’ diye özetlenen ekonomik anlaşma modeli, meyvelerinden birini daha vermek üzere… Uganda'nın, Entebbe Havalimanı'nın genişletilmesi için Çin'den aldığı 207 milyon dolarlık krediyi ödemeyerek mahkemelik olması halinde havalimanını kaybedebileceği belirtiliyor.

İngiliz The Daily Monitor gazetesinin haberine göre, Uganda, Entebbe Havalimanı’nın genişletilmesi için 2015 yılında Çin Eximbank’tan aldığı 207 milyon dolar krediyi ödeyemezse havalimanını Çin’e devretmek zorunda kalacak. Uganda’nın şartnamede, anlaşmaya uyulmaması halinde havalimanının yönetimine el konulmasını kabul ettiği ortaya çıktı.

Çin, bu maddelerin değiştirilmesi için 2019’da Pekin’e giden Ugandalı heyetin talebini reddetmişti.

Anlaşmada, kredinin ödenmemesi halinde havalimanının tüm gelirlerinin kontrolünün Çin’e geçeceği ve tüm bütçe planlarının bankanın atadığı yöneticilerin onayından sonra yürürlüğe gireceği hükmü yer alıyor.

Anlaşmanın detaylarının ortaya çıkması, Uganda meclisinde büyük tartışmalara neden oldu.

Havalimanındaki çalışmanın 2022 yılının sonunda bitmesi planlanıyor.

Karar gazetesi 21 Nisan 2021 sayılı manşetini Çin finansmanıyla yapılması planlanan Kanal İstanbul projesine ayırmış, Çin’in daha önce yatırım yaptığı ülkelerin ‘boğazına çöktüğünü’ çarpıcı örneklerle okurlarına yansıtmıştı.

O haberi Serbestiyet okurları için de alıntılamıştık. Çin’in ‘borçlandır ve çök’ diye tanımlanan anlaşma modelinin başka örneklerini şu linkten okuyabilirsiniz:

- Advertisment -