Ana SayfaDış HaberÜniversite kampüslerindeki Filistin eylemlerinde son durum ne?

Üniversite kampüslerindeki Filistin eylemlerinde son durum ne?

ABD üniversitelerinde Filistin protestoları devam ediyor. Chicago Üniversitesi Rektörü, kampüsteki kamplara müdahale edebileceklerini söyledi, Kalifornia Üniversitesi Riverside ise kampları sona erdirmek için anlaşmaya vardığını açıkladı, Harvard’lı öğrenciler okul yönetimine müzakere için 6 Mayıs’ı gösterdi, Toronto’da polis “talep edilmediği sürece eylemlere müdahale etmeyeceğiz” dedi, Paris’te Başbakanlık ofisi tüm eylemcilerin kampüslerden çıkarıldığını duyurdu.

Amerika’daki üniversitelerin kampüslerindeki Filistin destekçisi eylemler devam ediyor. Peki Nisan’dan bugüne devam eden eylemlerde son durum ne?

Chicago Üniversitesi 

Chicago Üniversitesi’nde kampüs eylemleri 30 Nisan’da ortaya çıktı. Rektör Paul Alivisatos, güvenlik endişeleri ve kampüs yaşamını aksatan durumlar nedeniyle müdahale edeceklerini belirtti. Ancak, protestocularla yapılan toplantıda bir çözüme ulaşılamadı.

California Üniversitesi, Riverside 

California Üniversitesi, Riverside’da (UCR) bir protesto kampının sonlandırılması konusunda anlaşmaya vardı. Ancak, öğrenci grupları, tam anlamıyla elde edilmemiş hedefler olduğunu ve mücadelenin devam edeceğini belirtti.

Harvard Üniversitesi


Harvard Out of Occupied Palestine (HOOP), Harvard’a İsrail ve Batı Şeria’daki yatırımlarını ve şirketlerini açıklamasını ve bu bölgelerden çekilmesini talep etmek için müzakerelere başlaması için pazartesi günü bir son tarih belirledi.

HOOP, cuma günü yaptığı basın açıklamasında, üniversite yönetimi ile müzakerelere başlamak için 6 Mayıs saat 17.00’ye kadar süre tanıdıklarını belirtti.

HOOP, Üniversite’nin belirlenen tarihe kadar müzakerelere başlamaması durumunda ne olacağını belirtmedi.

Michigan Üniversitesi

Michigan Üniversitesi Müzik, Tiyatro ve Dans Okulu’nun mezuniyet töreni, Filistin protestosu ile yarıda kesildi.

Pankart ve bayraklı öğrenciler, Hill Oditoryumu’na girdi. Protestocular oditoryumda yürürken bir kişinin “dışarı çık” diye bağırdığı duyuldu. Olaydan kısa bir süre sonra polis geldi.

Üniversite yönetimleri, yaklaşan mezuniyet törenlerini ertelemeyi düşünüyor.

Toronto Üniversitesi

Perşembe günü başlayan protestolarla ilgili Toronto polisi “Talep edilmediği sürece kampüsteki eylemlerde devriye gezilmeyeceği” açıklamasını yaptı. 

Dün gece, Yardımcı Rektör Sandy Welsh, öğrencilerin saat 22.00’den sonra dışarıda olamayacaklarını ancak “barışçıl kalmaları” koşuluyla onları kaldırmayı planlamadığını belirten bir açıklama yayınladı.

Paris Üniversitesi

Fransa Başbakanlık ofisine göre Cuma günü Paris’teki Sciences Po üniversitesi ile birlikte Fransa genelindeki kampüslerdeki Filistin destekçisi bütün öğrenci protestolarındaki öğrenciler polis tarafından kampüsten çıkarıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Gabriel Attal da Sciences Po mezunu.

Amerika’da gözaltı sayısı 2100’e yükseldi

Üniversite kampüslerindeki Filistin destekçisi protestolarda 2100’den fazla kişi tutuklandı. 

- Advertisment -