Ana SayfaHaberlerDünya“Uyuşuk Joe bunu yapabilir miydi Bibi?”

“Uyuşuk Joe bunu yapabilir miydi Bibi?”

ABD Başkanı Donald Trump, Sudan ile İsrail'in ilişkilerini normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Sudan, BAE ve Bahreyn’den sonra İsrail ile ilişkilerini normalleştiren 3’üncü Arap ülkesi oldu. Trump, Oval Ofis’teki açıklamaya telefonla bağlanan İsrail başbakanı Netanyahu’ya “Uyuşuk Joe bunu yapabilir miydi Bibi?”dedi.

Anlaşmayı önce Beyaz Saray sözcüsü Judd Deere, Twitter’daki paylaşımında açıkladı:

“Başkan Trump, Sudan ve İsrail’in ilişkilerini normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. İbrahim Anlaşması’na bir ülkenin daha katılması, Ortadoğu’da barışın inşası için büyük bir adım niteliğinde.”

Uyuşuk Joe bunu yapabilir miydi Bibi?

Beyaz Saray’dan yapılan canlı yayına Netanyahu da telefonla katıldı. Gazetecilerin de bulunduğu Oval Ofis’te Trump, İsrail’le normalleşme kervanına Suudi Arabistan’ın da katılacağını söyledi, sonrasında telefondaki Netanyahu’ya dönüp “Ne dersin, İran da bize katılır mı?” dedi.

Sonrasında İsrail başbakanına başka bir soru daha yöneltti: “Uyuşuk Joe bunu yapabilir miydi Bibi?”

Netanyahu ise ona “kimden gelirse gelsin bölgedeki barışa katkı sağlaycak herkese açığız, size bu konuda yaptıklarınız için müteşekkiriz” diye cevap verdi.

Dün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Israel Hayom gazetesinin haberinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in İsrail ile imzaladığı ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmalarından sonra Sudan’ın da bu sürece dahil olduğu yazılmıştı.

İsrail’in Walla haber sitesine göre, iki gün önce İsrail’e ait özel bir jet, direkt uçuşla Hartum’a gitmişti.

İsrail’le anlaş, terör listesinden çık

Hafta başında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, ABD’li terör kurbanları ve aileleri için Washington yönetiminin talep ettiği 335 milyon doların ödenmesinin ardından Sudan’ı terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarma işlemlerine başladıklarını açıklamıştı.

Bunun nihai sonuca ulaşmasının İsrail ile normalleşme sürecine de bağlı olduğunu ifade eden Pompeo, Hartum yönetiminden normalleşme sürecini hızlı şekilde gerçekleştirilmesini beklediklerini söylemişti.

- Advertisment -