Ana SayfaHaberlerDünyaUzak Doğu’da ‘Asya’nın NATO’su’ gerilimi

Uzak Doğu’da ‘Asya’nın NATO’su’ gerilimi

Sovyetlere karşı Avrupa ülkeleriyle NATO’yu kuran ABD, Asya’da artan Çin nüfuzuna karşı Japonya, Hindistan ve Avusturalya’yla Tokyo’da bir araya geliyor. Toplantı öncesi yeni Japon Başbakanı Vietnam ve Endonezya’yı ziyaret etti. Çin mini-NATO dediği girişimi kınadı.

Japonya’nın geçen ay göreve gelen yeni başbakanı Yoshihide Suga, ayağının tozuyla çıktığı dört günlük yurtdışı turunun ikinci ayağı olan Endonezya’nın başkenti Cakarta’ya gitti.

Vietnam’dan Endonezya’ya geçen yeni Japon başbakanının ziyaretlerinin amacı Çin’in, Güneydoğu Asya’daki artan iddialarından kaygı duyan ülkeler arasındaki bağları güçlendirmek.

Cakarta’daki basın toplantısı düzenleyen Suga, Japonya’nın Doğu ve Güney Çin denizlerinde gerilimi artıracak eylemlere karşı olduğunu tekrarladı; Güney Çin Denizi’nde sorunların güç kullanmadan uluslararası hukuka göre çözülmesini istediklerini söyledi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:XHFMjnzC.jpg
Endonezya Başbakan’ı Perdana Menteri ve eşi,  Japon Başbakan Suga ve eşini ağırladı.

Japon başbakan, ülkesinin herhangi bir ülkeye karşı Asya’nın NATO’sunu kurmak gibi bir hedefinin olmadığını da söyledi. 

Bu ziyaretlerin ardından bu ay Tokyo’da resmi olmayan bir toplantıda bir araya gelecek Hindistan, Avustralya, Japonya ve ABD’nin oluşturduğu dörtlüyle Washington, Asya’da Çin’e karşı dörtlü bir siper oluşturmaya çalışıyor. Çin bu dört ülkenin girişimi mini-NATO olarak adlandırarak kınamıştı

- Advertisment -