Ana SayfaHaberlerVaka sayıları serbest bırakıldı: 28 bin 351!

Vaka sayıları serbest bırakıldı: 28 bin 351!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. 20 Eylül günü yaptığı “Her hasta vaka değildir” açıklamasından geri adım attı ve aylar sonra yeniden günlük vaka sayısını açıkladı. 24 Kasım günü 7381 olarak açıklanan günlük yeni hasta sayısı, 28 bin 351’e yükseldi. Sağlık Bakanı’nın açıkladığı günlük yeni vaka sayısı ile Türkiye, dünyada günlük yeni vaka sayısında ABD ve Hindistan’ın ardından üçüncü sıraya yükseldi. İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70, Ankara’da yüzde 75.4, İzmir’de yüzde 76.6’ya çıktı.

“Bu dönemde benim vatandaşıma verdiğim bütün rakamların tamamının doğru olduğunun altını çizmek istiyorum” diyen Bakan Koca, sokağa çıkma yasağının genişletilebileceğini söyledi; önümüzdeki hafta yapılacak Bilim Kurulu toplantısını adres gösterdi.

Koca’nın açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

İstanbul, İzmir gibi batıdaki şehirlerde başlayan artış trendi, bütün ülkeye yayıldı. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, 3’üncü zirveyi yaşıyor.

İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Gaziantep’te hasta yoğunluğunu yönetebilmek için bütün sağlık kuruluşlarımız çaba harcıyor, her kapasitenin bir sınırı var. 

İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’e yakın. Servis doluluk oranı yüzde 61,7. İstanbul’da yüzde 70’lerde ise de yoğun bakım doluluk oranı yükseldi ve bazı hastanelerde yoğun bakım sorunu yaşanıyor. 

Ankara’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75,4. Servis doluluk oranı yüzde 62,3.   

İzmir’de deprem vakaları artırdı

İzmir’de deprem sonrası vakalar arttı. Bazı hastanelerde sorun yaşıyoruz. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 76,6. Servis doluluk oranı yüzde 58’lerde.  

Hasta sayımız 6,814. Yüzde 80’e yakını hafif geçiren hastalarımız olmakta. Bugün vaka sayısı olarak da 28,351. Toplam vakamız bugün itibariyle. Hasta sayımız ise ikisini bir arada vermeyi düşünüyoruz, pozitif olan herkes artı hasta sayısı olarak ayrıca bu sütunu devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bugünkü vaka sayımız 28,351.

6,814 kişi dışında vakamızı da hepsi sistemimizde kayıtlı. Bu kişilerin hepsi izole ediliyor, filyasyon yapılarak temaslıları tespit ediliyor. Her gün çağrı sistemiyle aranarak, Aile hekimliği tarafından ayrıca aranarak, tedavisi yapılmış oluyor, bu kişiler HES sistemine kayıtlıdır. Herhangi bir eksiklik asla yapılmamış oldu.

Geçmişe dönük olan rakamları da önümüzdeki günler zaten tabloda toplu olarak göstermiş olacağız. Bugüne kadar bu şekilde verilmiş olması bizim aleyhimize olan durumdu. Ölüm oranımızı ki başarıda en büyük parametrelerden birisi, payda küçüldüğü için yükseliyordu, ağır hasta sayımız da oran olarak yükseliyordu. Bu anlamda başarıyı gölgeleyen bir durumdu.

Çin ile 50 milyon aşı için imzalar atıldı

Aralık-Ocak-Şubat ayında sorun olmazsa yapılan sözleşme ile 50 milyon aşı için imza atıldı. Sözleşme imzalandı. Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere 20 milyon hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyonda sorun yok. 50 milyon doz için sözleşme imzalandı.

Diğer aşı için de Aralık’ta 1 milyon, devamında 25 milyona kadar aşının verilebileceği şekilde görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya ve diğer aşılarla irtibat halindeyiz. Burada bizim çok erken dönemde güvenirliliğini, etkinliğini bildiğimiz aşılarla hızla başlayalım istiyoruz. Şu an için sözleşmeye bağlanan 50 milyon aşının takvimi başlanabilir diye söyleyebilirim.

Sokağa çıkma yasakları genişleyebilir

Geçen hafta sonu başladı kısıtlamalar. Ortalama 2 hafta içerisinde sonucu değerlendirmek mümkün olur. Dolayısıyla şu an değerlendirmek için erken. Önümüzdeki hafta bu kısıtlamaların pandeminin seyrini nasıl etkilediğini görmüş olacağız. Ona göre de ilave tedbir alınıp alınmaması gerektiği öneri olarak sunulmuş olacak. 

‘Biz hafta sonu 20 ile sabah 10 arası sokağa çıkma yasağı olacak’ demiş olsaydık aynı algı olmazdı. Ama aslında olan buydu. Bu, gerektiğinde daha da genişletilebilir. Gelecek hafta Bilim Kurulu’nda zaten değerlendirmiş olacağız. Önemli olan vatandaşımızın bireysel olarak hassasiyetle uymaları gerektiğidir. Zorunlu olmadıkça, evden mümkün mertebe çıkmamalıyız. Ev ortamında bulaşların çok yoğun olduğunu biliyoruz.

Vaka sayısında dünyada 3. sıradayız

Sağlık Bakanı’nın açıkladığı günlük yeni vaka sayısı ile Türkiye, dünyada günlük yeni vaka sayısında ABD ve Hindistan’ın ardından üçüncü sıraya yükseldi.

- Advertisment -