Ana SayfaHaberlerValilik “havaya ateş açıldı” dedi, 16 yaşındaki çocuk öldü

Valilik “havaya ateş açıldı” dedi, 16 yaşındaki çocuk öldü

Hakkari Derecik’te dün (30 Kasım) öğlen saatlerinde askeri yasak bölge olduğu iddia edilen alanda hudut birliğinde görevli askerlerin ateşi sonucu Derecik’e bağlı Anadağ köyünde yaşayan 16 yaşındaki Özcan Erbaş hayatını kaybetti. Hakkari Valiliği, ölen kişinin 16 yaşında bir genç olduğundan hiç bahsetmediği açıklamasında, “yurda giren kaçakçıların uyarladığını ve havaya ateş açıldığını” söyledi ama yaralı Özcan Erbaş’ın amcası üç gencin piknik için orada olduğunu ve yeğeninin sırtından vurulduğunu, yola kadar yaralı gençleri sırtlarında taşırken askerlerin kendilerine yardım etmediğini anlattı.

Olayla ilgili Hakkari Valiliği’nin resmi sitesinden yapılan açıklamada şöyle dendi:

“30.11.2020 günü saat 14:30 sularında Derecik İlçesi Yeşilova Mahallesi sınır hattı askeri yasak bölgesindeki mücavir alanda yurt dışından yurt içine kaçakçılık maksadıyla girmeye çalışan şüpheli şahıslara karşı görevli Hudut Birliğimiz tarafından sözlü olarak yapılan ikazlara cevap vermemesi üzerine havaya yapılan uyarı atışı sonucunda bir vatandaşımız yaralanmış olup; Derecik Sahra Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etmiştir. Konu ile ilgili olarak adli ve idari soruşturma devam etmektedir.”

Valilik açıklamasında hayatını kaybeden kişinin 16 yaşındaki bir genç olduğundan bahsedilmedi.  Valiliğin “yurt dışından yurt içine kaçakçılık maksadıyla girmeye çalışan şüpheli şahıslar” dediği Özcan Erbaş ve iki arkadaşı Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Anadağ köyünde yaşıyor.

Akrabaları üç gencin piknik yapmak ve palamut toplamak için o alana gittiklerini iddia ediyor.

“Askerler yardım etmedi”

Mezopotamya Haber Ajansı’na konuşan 16 yaşındaki Özcan Erbaş’ın amcası Sabri Erbaş, sırtından vurulduğunu söylediği yeğenini yola kadar sırtında taşıdığını, askerlerin yardım etmediğini anlattı:

“Anadağ’a 3-4 kişi piknik yapmak ve palamut toplamak için gittiler. Oradayken askerler ateş açıyorlar. Mamreşan (Bağlıca) ve Gerdin karakollarından taranıyorlar. Bize haber verildikten sonra yaralanan yeğenimi almaya gittik. Askerlerle biraz kavga ettik. Yaralıya dokunmamıza izin vermiyorlardı. Yardım bile etmiyorlardı. Ben sırtla yola taşıdım. Sırtına bir kurşun isabet etmişti. Otopsi için Hakkari Devlet Hastanesi’ne kaldırdık.”

“Vicdansız, ciddiyetsiz bir açıklama”

Olaya siyasilerden de tepkiler geldi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede: “Yine bir Kürt genci, yine vicdansızca bir infaz. 18 yaşındaki Özcan Erbaş bugün 15.00 civarlarında Hakkari’nin Derecik ilçesi Biroxköyünde asker kurşunu ile katledildi. Biliyoruz yine cezasızlık zırhı ile korunmaya çalışılacak. Ama biz yüzyılda geçse hesabını soracağız.”

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu:

“Hakkari Valiliği: “Havaya ateş ettik, çocuk öldü!” Böyle vicdansız bir açıklama olabilir mi! 16 yaşında bir evladımızın ölümüne sebep olan olayın ve Valiliğin ciddiyetsiz açıklamasının etkin biçimde soruşturulması hukuk devletinin en asgari gereğidir!”

- Advertisment -