Ana SayfaVİDEO HABERYalım Eralp ile Dünya Dönüyor | “Ukrayna, Rusya’nın Vietnam’ı olabilir”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor | “Ukrayna, Rusya’nın Vietnam’ı olabilir”

“Rusya, farklı devletlerin iradelerine ipotek koymaya çalışıyor. Ve bunu silahla yapmaya çalışıyor. Bunlar yanlış metotlar. 2022’de kabul edilebilir metotlar değil. Rusya, Ukrayna’nın bir kısmını işgal edebilir, orada askerlerini tutabilir ama bu bir çözüm değil. Amerika nasıl Vietnam’da batağa battıysa, Rusya da Ukrayna’da batabilir.”

Programın tamamını izlemek için:

“Kritik günlerin içerisinden geçiyoruz. İnsanlar ölüyor. Yeni bir soğuk savaş başladı adeta.

Dışarıdan bakıldığında sanki Putin’e bir tuzak kuruldu gibi gözüküyor. Bütün dünya Rusya’nın karşısında. Önemli ekonomik müeyyideler geliyor. Rus Rublesi yüzde 35 değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası faizleri %9,5’tan %20’ye çıkarttı, Rubleyi desteklemek için. Rusya’nın SWIFT sisteminin dışına atılması herhalde Rus ekonomisi için önemli bir başka kayıp.

En önemlisi ise Avrupa bir bütün oldu. Yani Amerika’dan biraz daha farklı bir politika izleyen Avrupa, tamamen bütünleşmiş halde. Bütün Avrupa -Türkiye hariç maalesef- hava sahasını Rusya’ya kapattı. Herkes bir tedbir aldı.

Putin durup dururken İsveç ve Finlandiya’ya “dikkatli olun” dedi. Cevap olarak İsveç hiç yapmadığı şekilde Ukrayna’ya silah yolladı, Finlandiya başbakanı çıktı ve “Buna biz karar veririz” deyip hava sahasını kapattı. Şu anda tüm Avrupa hava sahası Rus uçaklarına kapanmış vaziyette.

NATO’nun en zayıf halkasının benim görüşüme göre Macaristan ve Türkiye olduğu ortaya çıktı. Sayın Cumhurbaşkanı “Avrupalılar yeterince adım atmıyor” dedi ama bugün sorarlar “Sen ne yaptın peki?” diye.

Muazzam bir silah gönderiyor Avrupalılar. Almanya, ki hiçbir zaman savaşlara silah yollamazdı, hem kendi yaptığı silahları hem de içerisinde parçası olan silahların gönderilmesine izin verdi. Letonya gibi küçük bir ülke vatandaşlarına “İsterseniz siz Ukraynalı kardeşlerimizle savaşabilirsiniz” dedi.

Doğrusu kimse bu kadarını beklemiyordu. Rusya’nın güvenlik endişesinin haklı yönleri vardı ama bunları gidermenin yolu bu değildi. Diyor ki Putin, “Ukraynalılar yoktur, onlar da Rus’tur.” Bu yanlış. Ukraynalılar zaten Rusları hiç sevmez. Kazakistan gibi bir devlet niye ortaya çıktı? Hatırlarsınız belki. Hitler ‘yaşam alanı’ diye bir şey çıkarttı. Ne dedi? “Çekoslovakya’da çok Almanca konuşan var. Avusturyalılar zaten Alman’dır” dedi. Putin benzer ifadeler kullandı. Avrupa’yı sinirlendiren de bu. Artık, 21. asrın ortasına gelirken, yeni Hitlervari teşebbüslerin olmaması lazım.

Evet, Rusya’nın bir güvenlik endişesi olabilir. Nasıl ki 1962 Küba krizinde Amerika Rus füzelerinin Küba’ya yerleştirilmesine karşı çıktıysa, Rusya da çeşitli itirazlarda bulunabilir. Ama Rusya’nın uyguladığı metot farklı. Rusya, farklı devletlerin iradelerine ipotek koymaya çalışıyor. Ve bunu silahla yapmaya çalışıyor. Bunlar yanlış metotlar. 2022’de kabul edilebilir metotlar değil. Rusya, Ukrayna’nın bir kısmını işgal edebilir, orada askerlerini tutabilir ama bu bir çözüm değil. Amerika nasıl Vietnam’da batağa battıysa, Rusya da Ukrayna’da batabilir. Devletler tarihten örnek almalı, ders almalı. Ne yazık ki kimse almıyor.”

- Advertisment -