Ana SayfaHaberlerYargıda iki kritik taş yerinden oynadı

Yargıda iki kritik taş yerinden oynadı

HSK, Yargıtay’a 11 yeni üye seçti. Seçilenler arasında, yargının en tartışmalı davalarına bakan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman da var. Yargıda reform sözlerinin hemen ardından, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün daha önce değiştirilmesini istediği iki başsavcının ‘kızak’ göreve atanması dikkat çekti.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Yargıtay’a 11 yeni üye seçti. Yargıtay’a seçilen isimlerden ikisi, adları kritik ve tartışmalı dâvâlarla anılan Ankara ve İstanbul Cumhuriyet başsavcıları oldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Osman Kavala, Ahmet Altan, Büyükada, Gezi, Cumhuriyet, Sözcü, ODA TV gibi tartışmalı dâvâlara bakmıştı ve bakıyordu. Tahliye edilen Osman Kavala ve Ahmet Altan gibi isimler hakkında çıkarılan yeniden tutuklama kararları, mahkemenin Enis Berberoğlu ile ilgili AYM kararına direnmesindeki rolü, tam AYM’nin hak ihlâli başvurusunu görüşeceği gün Kavala ile ilgili ikinci iddianamenin yetiştirilmesi gibi hukuku zorlayan adımların arkasındaki isim olarak biliniyordu.

Fidan’ın, yargıda var olduğu söylenen İstanbul Grubu’na yakın olduğu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile çatışma yaşadığı iddia edilmişti.

https://odatv4.com/istanbul-yargisini-pelikancilar-mi-yonetiyor-18121930.html

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın bir isim olarak biliniyor. Kocaman, 1999’da Erdoğan’ın üç ay hapis yattığı Pınarhisar Hapishanesi’nin savcısıydı. Orada başlayan tanışıklıkları devam etti. Kocaman, Adalet Bakanlığı’nda çeşitli pozisyonlarda görev yaptı. 2017 yılında, 15 Temmuz darbesinde televizyonlara bağlanarak darbeciler hakkında ilk tutuklama kararını açıklayan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak’ın yerine atandı.

Kocaman’ın adı, 2019’da, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahatttin Demirtaş’ın yargılandığı dâvâda, hakkında verilen karar sonrasında tahliyesi beklenirken alınan yeni tutuklama kararıyla gündeme gelmişti. Kocaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş hakkında verdiği tahliye kararının akşamında da Beştepe’de Erdoğan’la görüşmüş, görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:123759.jpg

Geçen ay Ankara Sheraton otelde evlenen Kocaman’ın, nikâhın ardından Beştepe’ye giderek Erdoğan’la verdiği poz da çok tartışılmıştı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:tayyip_erdogan_yuksel_kocaman_manset.jpg

HSK’nın Yargıtay’a seçtiği 11 üye şu isimlerden oluşuyor:  

– Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman.

– İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan.

– İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Canel Rüzgar.

– HSK eski Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu.

– Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mehmet Seçkin Beyhan.

– Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli.

– İstanbul Ticaret Mahkemesi Başkanı Kemal Güngör.

– Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan.

-Sakarya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mustafa Doğan.

-Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Savaş Şahinsoy.

- Advertisment -