Ana SayfaHaberlerYeni Şafak: Oruç Reis Antalya Limanı’na döndü, diplomasiye fırsat tanındı

Yeni Şafak: Oruç Reis Antalya Limanı’na döndü, diplomasiye fırsat tanındı

Macron ve Erdoğan arasındaki tartışma sertleşirken, gerilimin merkezindeki Oruç Reis kablo ve ekipmanlarını toplayarak Antalya Limanı’na döndü. Haberi yapan Yeni Şafak’a göre ‘Almanya ve NATO’nun arabuluculuğundaki diplomasiye şans tanındı.’ Gazete haberini sosyal medya hesabından “Sizce doğru karar mı” sorusuyla duyurdu.

Yeni Şafak’tan Kıymet Sezer’in özel haberine göre bir aydır Doğu Akdeniz’de arama ve keşif faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis, kablo ve ekipmanlarını toplayarak Antalya Limanı’na döndü.

Proje sahasında 10 Ağustos’ta başlattığı araştırma faaliyetleri kapsamında yaklaşık 3 bin 500 kilometrelik bir alanda sismik veri toplayan Oruç Reis’in ilk aşama faaliyetlerinin tamamlanması için 25 Eylül’e kadar bölgede faaliyetlerine devam etmesi bekleniyordu.

Yeni Şafak’ın haberine göre faaliyetlerin planlanandan 13 gün önce bitirilmesinin nedeni diplomasiye şans tanımak.

Türkiye ile Fransa ve Yunanistan arasındaki gerilimin merkezinden olan Oruç Reis’in geri çekilmesi için Yeni Şafak’ın haberinde şöyle deniyor:

“Geminin limana döndürülmesi kararı, bölgesel sorunların barışçıl çözümü kapsamında diplomasiye fırsat tanımak açısından atılmış bir adım olarak görülüyor. Oruç Reis’in göreve başlamasıyla birlikte Yunanistan’ın tırmandırdığı gerginliğin çözümü için Almanya arabuluculuğundaki girişimlerin sonuç vermemesi üzerine NATO devreye girmiş ve Türkiye ile Yunanistan arasında askeri temsilciler nezdinde ilk temas 10 Eylül’de Belçika’da sağlanmıştı. İki ülke askeri heyetleri arasında NATO karargahında yapılan ve “Ayrıştırma Usulleri”nin ele alındığı teknik toplantıda askeri unsurlar arasındaki muhtemel müdahalelerin engellenmesine yönelik tedbirler görüşülmüş ve müteakip toplantının önümüzdeki günlerde yapılması kararlaştırılmıştı. Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Ataman ve Cengizhan yardımcı gemileriyle birlikte bölgede son bir aydır yürüttüğü faaliyetler, Türk donanması refakatinde gerçekleştirildi. Oruç Reis’e 8 savaş gemisi eşlik etti.”

İbrahim Karagül: Bu sefer savunma yapmayacağız

Yeni Şafak, Türkiye’nin Akdeniz’de attığı geri adımıyla ilgili haberini sosyal medya hesabından “Sizce doğru karar mı?” sorusuyla birlikte duyurması dikkat çekti.

Gazetenin genel yayın yönetmeni İbrahim Karagül ise gazetesinin bu önemli haberi paylaştığı saatlerde şöyle bir tweet attı:

“Biz; dışarıdan intihar edercesine, vatan savunması yapan bir milletiz. Bin yıldır bu coğrafyada aralıksız direniyoruz ve şehitler veriyoruz. Ama bu sefer savunma yapmayacağız. Çünkü; “Savunma Yüzyılı” bitti. 20. yüzyıl parantezi kapandı. Dünyanın ezberini bozacağız.”

- Advertisment -