Ana SayfaVİDEO HABERYOLDAKİ İŞARETLER | “Yeni İslamcı şehirli kültür oryantalist bir estetik tarz benimsedi”

YOLDAKİ İŞARETLER | “Yeni İslamcı şehirli kültür oryantalist bir estetik tarz benimsedi”

Yoldaki İşaretler’in bu bölümünde Türkiye’de göç ve şehirleşme olgusunun bir sonucu olarak İslamcılık ele alınıyor: Bugün artık İslamcılık cephesinde taşralılığın kırıldığı ve yeni bir İslamcı şehirli kültürün ortaya çıktığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu kırılma, göçle birlikte şehre gelen ve burada güç biriktiren kesimin elindekilerle yetinmemesi ve daha fazlasını talep etmesiyle gerçekleşti. Yeni oluşan bu İslamcı şehirli kültür oryantalist bir estetik tarz benimsedi.”

Yoldaki İşaretler’i izlemek için:

“Geçmişte İslami camiaya mensup olmak, beraberinde dini olarak yapıp ettiklerini belirli ölçüde sorgulama yükümlülüğü doğuruyordu. Bu sorgulamanın konusu nesnel ve somut bir içeriğe denk düşüyordu. Bugün ise estetikleşmiş bir din hayatı var. Estetikleşmiş hayat, bu tür tartışmalara kayıtsız kılmayı mümkün kılıyor. Herhangi tartışmada belirli bir görüş lehinde ya da aleyhinde tavır almak gerekmiyor.”

“Bugün artık İslamcılık cephesinde taşralılığın kırıldığı ve yeni bir İslamcı şehirli kültürün ortaya çıktığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu kırılma, göçle birlikte şehre gelen ve burada güç biriktiren kesimin elindekilerle yetinmemesi ve daha fazlasını talep etmesiyle gerçekleşti. Uzun bir süreç içinde sosyal, kültürel ve elbette nakdi sermaye birikti ve bu birikim özellikle yeni kuşakları evrensel standartları olan bir şehirli kültür oluşturmaya itti.”

“Yeni oluşan bu İslamcı şehirli kültür oryantalist bir estetik tarz benimsedi. Kendiliğinden doğuya ait simgeler üzerinden bir anlatı oluşturan yeni bir şehirli pratikler dizisi oluşturdu. Bu yeni şehirli kültür, şehirdeki yerleşik kültürle uyuşmuyordu ama yeni bir kültür vaadediyordu. Kimsenin elinde şehirleşme standardı veya şehirlilik metresi olmadığından, bu yeni kültür en az yerleşik şehirli kültür kadar şehirli olmaya namzettir.”

- Advertisment -