Ana SayfaHaberlerDünyaZehirlenen Rus muhalif lider uyandı: ‘Merhaba, ben Navalny’

Zehirlenen Rus muhalif lider uyandı: ‘Merhaba, ben Navalny’

20 Ağustos’ta Novichok ile zehirlenen ve uçakla getirildiği Berlin’de tedavi gören Aleksey Navalny 25 günlük komadan uyandı ve Instagram’dan “Merhaba, ben Navalny” notuyla fotoğraf paylaştı.

Dün (14 Eylül) Berlin’deki Charité hastanesinden yapılan açıklamada zehirlenen Rus muhalif Aleksey Navalny’nin artık solunum cihazına bağlı olmadığı ve yatağından kalkarak dolaşabildiği belirtilmişti.

Navalny bugün paylaştığı fotoğrafa ek olarak yazdığı notta, dün ilk defa cihaza bağlı kalmadan nefes alabildiğini söyledi.

The New York Times ise, Navalny’nin doktorlarına, “Sağlığım elverdiği an ilk fırsatta Rusya’ya geri dönmek istiyorum” dediğini yazdı. Ayrıca Navalny Alman makamlarına, olayla ilgili Rusya’da yürütülen soruşturmaya katılmayı reddettiğini bildirdi.

Rusya’da Kremlin’e yönelik eleştirileriyle bilinen ve yolsuzluk vakalarının üzerine giden muhalif siyasetçi Navalny, 20 Ağustos’ta Moskova uçağında rahatsızlanmış ve Sibirya’nın Omsk kentindeki bir hastaneye kaldırılmıştı. Navalny, Moskova’nın itirazına rağmen AİHM’nin verdiği acil kararla tedavi için özel uçakla Almanya’ya gönderilmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yapılan testlerin Navalny’nin Novichok sınıfı kimyasal bir sinir gazıyla zehirlendiğini gösterdiğini açıklamış ve Rusya’nın zor sorulara cevap vermesi gerektiğini söylemişti.

Novichok, 2018 yılında İngiltere’de eski Rus ajanı Sergei Skripal’in zehirlenmesi olayında da kullanılmış Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen bir sinir gazı. Ruslar, zehirlenme iddiasını reddediyor ve olayla ilgili Navalny’nin ifadesini almak istiyor.

- Advertisment -