Ana SayfaHaberlerÖzel bankalara “kredi faizlerini düşür” baskısı

Özel bankalara “kredi faizlerini düşür” baskısı

Merkez Bankası, kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemelerle, bankalar verecekleri yeni kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tahsis etmek zorunda kalacak. Ekonomistler gece yarısı kararını sosyal medyadan değerlendirdi. Uğur Gürses: “Kredi büyümesine ve faizine kısıt getirilmiş. Uymazlarsa kademeli olarak devlet kâğıdı tutmak zorunda kalacaklar. Kredi faizleri ile kamu kağıtlarının faizlerini düşük seviyeye itmek için çok büyük bir zorlama", İris Cibre: "Kredi faizini düşür yoksa üst sınır getiririm ey banka.”

Yeni karara göre; faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tahsis edilecek.

Merkez Bankası, politika faizi indiriminin ardından kredi büyümesine ve kredilerde uygulanan faiz oranlarına yönelik düzenleme yaptı.

Bankanın Resmi Gazete’de yayınlanan yeni uygulaması, kredi büyüme hızına sınırlama getirirken, verilecek kredilerdeki faiz oranlarını sınırlayacak menkul kıymet tahsisi yükümlülüğü getirdi.

Ekonomist Uğur Gürses sosyal medya hesabından kararla ilgili şu yorumu yaptı:

“Kredi büyümesine ve faizine kısıt getirilmiş. Uymazlarsa kademeli olarak devlet kâğıdı tutmak zorunda kalacaklar.

Kredi faizleri ile kamu kağıtlarının faizlerini düşük seviyeye itmek için çok büyük bir zorlama… Türkiye’nin kredi notunu en dibe itiyorsunuz…”

Finans uzmanı İris Cibre de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda şunları söyledi:

“Krediler için 20% zk yerine 30% oranında mk ikamesi 29/7 itibariyle 10% fazla krediye tutarı kadar mk ikamesi Bankalarda bolca tahvil var, kredi ve mevduat maliyetini düşürdüm, mevduata 0, krediye mk tutacaksın. Kredi faizini düşür yoksa üst sınır getiririm ey banka”

- Advertisment -