Ana SayfaHaberler14. Ağır Ceza: Başkandan sonra şimdi de AK Partili belediyenin hukuk işleri...

14. Ağır Ceza: Başkandan sonra şimdi de AK Partili belediyenin hukuk işleri müdürü üye tartışılıyor

CHP’li Özgür Özel’in önceki gün Meclis’te “Bu adalet celladını, seyyar giyotin olarak mahkeme mahkeme gezdiriyorsunuz” diye andığı 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek’ın gerçekten de ilginç bir dava geçmişi var. 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanıyla ilgili tartışmalar sürerken, mahkemenin üyelerinden biri daha geçmişiyle haber konusu oldu.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu’yla ilgili olarak verdiği “hak ihlali” kararını tanımayan 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek, şimdiye kadar yer aldığı mahkemelerin kararları üzerinden ağır bir şekilde eleştiriliyor. CHP’li Özgür Özel önceki gün TBMM’de yaptığı konuşmada Gürlek’i kast ederek, “Bu adalet celladını, seyyar giyotin olarak mahkeme mahkeme gezdiriyorsunuz” demişti. 

Özel, Gürlek’in dava geçmişini şu örneklerle hatırlattı:

“Çok net olarak diyorum ki, bakın, o adalet celladını kayda geçiriyorum. O adalet celladı bakın ne işler yaptı: İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu davası onda; Sanatçı Atilla Taş ve Gazeteci Murat Aksoy’un tahliye edilmelerinden hemen sonra yeni bir soruşturma açıp cebir ve şiddet kullanarak onların özgürlüğüne engel olup tekrar tutuklama işi, o acayip iş onda; HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davadan tahliye edildiği anda başka bir davadan tutuklama kararını vermek onda; Sözcü gazetesi yöneticileri için “FETÖ’nün hiyerarşik yapısında olmamakla birlikte FETÖ yararına çalıştıkları için” FETÖ üyesi gibi cezalandırma kararı onda. Oysaki bunları hepsi biri 35’te, biri 36’ta, biri 14’te, biri 15’teydi, bu beyefendiyi, bu özel celladı, bu giyotini mahkeme mahkeme gezdiriyorsunuz, bu kararları alabilsin diye arkadaşlar, hepsini birden, hepsini birden. Böyle dört hâkim bulamadınız, bu adalet celladını, seyyar giyotin olarak mahkeme mahkeme gezdiriyorsunuz.”

Özgür Özel’in hatırlamadığı davalar da vardı. Mesela Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu 20 avukat hakkında açılan davaya bakan İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı da Akın Gürlek’ti. Yine Gürlek’in şu anda başkanlığını yürüttüğü 14. Ağır Ceza Mahkemesi geçtiğimiz hafta gazeteci Can Dündar’ın mal varlıklarına el koyma kararı vermişti.

Üye de Başakşehir Beyediyesi hukuk işleri müdürü çıktı

14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanıyla ilgili tartışmalar sürerken, mahkemenin üyelerinden biri daha ilginç geçmişiyle haber konusu oldu. 

Diken.com muhabiri Canan Coşkun’un haberine göre mahkemenin üye hakimlerinden Şenol Kartal 2016’da başladığı hâkimlik kariyerinden önce AK Partili Başakşahir Belediyesi’nin hukuk işleri müdürü idi. 

Diken’in haberindeki Kartal’la ilgili bilgiler şöyle:

“Kartal’ın ismi internette arandığında karşımıza eski Başakşehir belediye başkanı Mevlüt Uysal’ın elinden plaket alırken çekilen bir fotoğrafı çıkıyor.

“Plaket töreniyle ilgili 11 Nisan 2016’da yayınlanan haberde Kartal’ın belediyede hukuk işleriyle ilgili görev yaptığı, bu görevden adli hakimlik sınavını kazandığı için ayrıldığı belirtiliyor. Haberde, Kartal’ın 1977 yılında Düzce’de doğduğu, 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduğu da yazıyor.”

- Advertisment -