Ana SayfaHaberlerTürk Tabipler Birliği Merkez Konseyi görevden alındı: Soruşturma Fincancı’nın tutuklanmasına neden olan...

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi görevden alındı: Soruşturma Fincancı’nın tutuklanmasına neden olan sözleriyle başlamıştı

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi üyeleri mahkeme kararıyla görevden alındı. Merkez Konseyi üyeleri, Fincancı’nın Ekim 2022’de tutuklanmasına neden olan sözlerinin ardından başlatılan soruşturma nedeniyle görevden alındı. Mahkeme, TTB’nin bir ay içinde seçime gitmesine karar verdi ve büyük kongre üyeleri arasından beş kişilik bir heyet görevlendirdi. Fincancı: "Hiçbir yere gitmiyoruz. Bizi meslek örgütümüzden bir darbe yasasıyla ve sonra da bir darbe yargısıyla almaları mümkün değildir. Görevimizin başında olmaya sürdüreceğiz.”

Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nin görevden alınması talebiyle açılan davada Merkez Konseyi üyelerini görevden aldı.

Mahkeme, TTB’nin bir ay içinde seçime gitmesine ve büyük kongre üyeleri arasından beş kişilik bir heyetin görevlendirilmesine hükmetti. 

Mahkeme büyük kongre üyelerinden Bahadır Öztürk, Mustafa Sezai Demirel, Muhammed Çağatay Engin, Ömer Fazıl Çadır, Fazıl Necdet Ardıç’ın görevlendirilmesine karar verdi. 

Görevden alınan üyelerin isimleri şöyle: TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Genel Sekreter Vedat Bulut, üyeler Nursel Şahin, Onur Naci Karahancı, Kazım Doğan Eroğulları, Alican Bahadır, Ahmet Karer Yurtdaş, Adalet Çıbık, Aydın Şirin ve Lütfi Tiyekli.

Fincancı: “Bizi meslek örgütümüzden bir darbe yasasıyla ve sonra da bir darbe yargısıyla almaları mümkün değildir”

Görevden alınan Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı şu açıklamayı yaptı:

“Bu görev başında olmak da sonlanmayacak. Burada hep beraberdik. Gelecek arkadaşlarımız da bu örgütün bütünü içinde biz hep birlikte bu örgütün yaptığı çalışmaları daha da büyütmesini, güçlenmesini sağlayacağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu mücadeleyi sürdüreceğimizi bu mücadelenin de Türk Tabipleri Birliği içerisinde olacağını bilmenizi birkez daha istiyoruz. Hiçbir yere gitmiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz. TTB bizim meslek örgütümüz. Bizi meslek örgütümüzden bir darbe yasasıyla ve sonra da bir darbe yargısıyla almaları mümkün değildir. Görevimizin başında olmaya sürdüreceğiz.”

TTB: “Türk Tabipleri Birliği için dünden bugüne değişen hiçbir şey yoktur”

Karar üzerine Türk Tabipler Birliği’nden şu açıklama yapıldı:

“Siyasi iktidar eliyle egemen kılınmak istenen hukuksuzluk rejimi bir meyvesini daha vermiş; Türk Tabipleri Birliği’ni hedef alan davada, bir yıldan bu yana süregelen hukuksuzluklar silsilesi Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması ile sonuçlanmıştır.

Altını kalın çizgilerle çiziyoruz: Türk Tabipleri Birliği için dünden bugüne değişen hiçbir şey yoktur. Merkez Konseyi karar temyizde kesinleşene kadar görevinin başındadır. Eşitlik yoksa, özgürlük yoksa, demokrasi yoksa, adalet yoksa, sağlık yoksa; mücadele haktır! Ve mücadele, Türk Tabipleri Birliği’nin adıdır!”

Soruşturma Fincancı’nın açıklamalarıyla başlamıştı

Davanın geçmişi, Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın Ekim 2022’de katıldığı bir yayında TSK’nın PKK’ya karşı operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddialarıyla ilgili gelen bir soru üzerine yaptığı yorumlara dayanıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hem Fincancı hakkında soruşturma başlatmıştı hem de TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevlerine son verilmesi talebiyle davaname hazırlayarak, Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne göndermişti.

Fincancı başlatılan soruşturma kapsamında 2,5 ay tutuklu kalmış, 11 Ocak 2023’te 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılarak tahliye edilmişti.

- Advertisment -