Ana SayfaHaberler15 Temmuz’dan sonra tutuklanan ABD’nin İstanbul Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz serbest bırakıldı

15 Temmuz’dan sonra tutuklanan ABD’nin İstanbul Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz serbest bırakıldı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle 2017 yılında gözaltına alınıp tutuklanan ve ardından yargılandığı mahkeme tarafından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’nda 1982’den bu yana çalışan Metin Topuz serbest bırakıldı. Bloomberg’de yer alan habere göre Topuz’un serbest bırakılma sebebi ceza süresinin sona ermesi. Haber, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin Biden yönetiminden F-16 savaş uçakları almanın yanı sıra yabancı fonları da kendine çekmeye çalıştığı bir dönemde geldi.

Bloomberg’in haberine göre 15 Temmuz’dan sonra tutuklanıp 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Metin Topuz serbest bırakıldı.

Metin Topuz neden ceza almıştı?

Metin Topuz, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda ülkenin uyuşturucu ile mücadeleden sorumlu güvenlik birimi DEA’nın, Emniyet Müdürlüğü’nün narkotik birimleriyle arasındaki teması sağlayan irtibat memuru olarak görev yapıyordu.

Topuz, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından tutuklanan ABD diplomatik misyonlarında görevli üç kişiden biriydi.

FETÖ ile ilgili açılan bir soruşturma kapsamında tutuklanan Topuz hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Savcılık, Topuz’un özellikle 2013 ile 2016 yılları arasında savcı Zekeriya Öz ve 17-25 Aralık’taki yolsuzluk soruşturmalarında görev yapan dönemin emniyet yetkilileri Yakup Saygılı ve İbrahim Şen gibi isimlerle telefon görüşmeleri yaptığının tespit edildiğini açıklamıştı.

Savcılık ayrıca, Topuz’un darbe girişimi öncesinde bu girişimde rol aldığı söylenen bazı askerlerle de temas kurduğunu öne sürmüştü.

Topuz, yargılamanın ardından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bloomberg’de yer alan habere göre Metin Topuz’un serbest kalma sebebi ceza süresinin sona ermesi. Öte yandan haberde bu sertbest kalma haberinin Türkiye’nin ABD ile yürüttüğü F-16 süreci ve yabancı fon arayışının da etkisi olduğu yer alıyor.

Tutuklanması diplomatik krize sebep olmuştu

Metin Topuz’un tutuklanması, 2017 yılının sonlarında Türk-Amerikan ilişkilerinde ciddi bir kriz yaratmıştı.

Topuz’un tutuklanmasından “büyük rahatsızlık” duyduğunu belirten ABD, bu gelişmeye sert tepki göstererek, Türkiye’den yapılan göçmen olmayan vize başvurularını askıya aldı.

Türkiye de karşılık olarak ABD vatandaşlarına uyguladığı e-vize uygulamasını durdurmuştu.

- Advertisment -