7 Ocak’ta Habertürk’te yayımlanan ilginç bir grafik üzerinden küçük bir anket düzenlemiştik. 1970’lerden bugüne en çok satan araba renklerinin yüzdelerini gösteren grafik Türkiye halkının araba rengi tercihinin kırmızı-mavi-sarı gibi canlı renklerden gri-siyah-beyaza evrildiğine işaret ediyordu. Anket sorumuz ve cevap şıkları aşağıdaki gibiydi:
Sizce bu değişimi en iyi aşağıdakilerden hangisi açıklar?
1) Olgunlaşmanın işareti. Çocuklar renkli nesneleri beğenir. İnsan olgunlaştıkça daha pastel, kendisini gizleyen renkleri beğenir ve kendine yakıştırır. Araba sahipliğinde çocukluk evresini geçtiğimizi gösteriyor.
2) Estetik düzeyin yükseldiğini gösteriyor. Net ve parlak renkler vulger bir estetiğin göstergesidir. Araba sahipleri giderek Batılı ve modern bir estetiği benimsiyor.
3) Parlak renkli nesnelere sahip olmak gösteriş merakına işaret eder. Araba sahipleri giderek tevazu sahibi olmakta.
4) Parlak renk tercihi ilginin sizin üzerinizde odaklanmasına neden olabilir ve bu da sizi rahatsız edebilir. Araba sahipleri artık kendilerini gizleme gereği duyuyor.
5. Futbol maçlarında sadece siyah gocuklu erkekler görmemizin nedeni neyse, araba renklerindeki değişimin nedeni de o: Maçoluğun yerleşik hale gelmesi.
6. Rengârenklik neşeyse renksizlik neşesizlik… Türk halkı neşesini kaybetti.
Anketimize 61 okurumuz katıldı. Gelen cevaplar, çoğunluğun, renk tercihlerindeki değişikliği “olgunlaşma”ya bağladığını gösteriyor. Sonuçlar şöyle: