Ana SayfaHaberler“20 yıl önceki halimizle aramızda devasa bir fark var”

“20 yıl önceki halimizle aramızda devasa bir fark var”

Taliban’ın sosyal medya hesabı dışında yüzünü göstermeyen gizemli sözcüsü Zebihullah Mücahid, dünya medyasının karşısına çıktı ve güvenceler verdi: “20 yıl önceki halimizle şimdiki halimiz arasında devasa bir fark var. Hiçbir iç veya dış düşman istemiyoruz. Bize karşı savaşan herkesi affettik. Düşmanlıklar son bulmalı. ABD veya uluslararası toplumdan kimseye zarar verilmeyecek. Kadınların bizim çerçevemiz dahilinde çalışmasına ve okula gitmesine izin vereceğiz. Kadınlar, bizim çerçevemiz dahilinde, çok faal olacaklar.”

Mücahid’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Hiçbir iç veya dış düşman istemiyoruz”

“İslam Emirliği kimseye kin beslemiyor. Diplomatik temsilcilikler korumamız altındadır. Yabancı ülkelerin elçiliklerinin güvenliği bizim için önemli. Hiçbir iç veya dış düşman istemiyoruz. Afganistan’ın artık bir savaş alanı olmamasını sağlamak istiyoruz. Bize karşı savaşan herkesi affettik. Düşmanlıklar son bulmalı. ABD veya uluslararası toplumdan kimseye zarar verilmeyecek.”

“Komşularımızı ve bölge ülkelerini temin etmek istiyorum, topraklarımızın kimseye ve dünyada hiçbir ülkeye karşı kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Uluslararası toplumla bir sorunumuzun olmasını istemiyoruz. Dini ilkelerimize, kurallarımıza ve düzenlemelerimize göre davranma hakkına sahibiz. Bu, Afganların hakkı.”

“Bize karşı 20 yıl boyunca savaşan binlerce asker affedildi. Taliban’dan kimse zarar vermeyecek. Kapınızı çalmayacak. Sizi sorguya çekmeyecek. Onlardan intikam alınmayacak.”

“Halkın güvenliğini sağlamak için Kabil’e girdik”

“Kabil’de kaos istemiyoruz. Planımız, geçiş sürecinin yumuşak bir şekilde tamamlanması için Kabil’in dışında durmaktı. Fakat ne yazık ki önceki hükümet o kadar beceriksizdi ki, güvenlik güçleri güvenliği sağlamak için hiçbir şey yapamadı. Bizim bir şey yapmamız gerekiyordu. Halkın güvenliğini sağlamak için Kabil’e girmemiz gerekiyordu.”

“Kadınlarımız haklarından faydalanabilecek”

“İslam Emirliği kadınların haklarına şeriat çerçevesinde bağlıdır. Bizim kadınlarımız Müslümandır. Onlar da şeriat çerçevesinde yaşamaktan mutlu olacaklardır”

“Kadınlarımızın hakları var ve bu haklardan faydalanabilecekler. Eğitim, sağlık ve diğer alanlara katılmaya hakları var. Kadınların bizim çerçevemiz dahilinde çalışmasına ve okula gitmesine izin vereceğiz. Kadınlar, bizim çerçevemiz dahilinde, çok faal olacaklar.

“Medya İslami değerlere aykırı olmamalı”


“Medya özgür ve bağımsız olmaya devam edebilir. İslam ülkemizde en önemli değerdir. Hiçbir şey İslami değerlere aykırı olmamalı… Fakat deneyim, olgunluk ve vizyon söz konusu olduğunda, 20 yıl önceki halimizle şimdiki halimiz arasında devasa bir fark var.”

“Ülke çapında tam güvenlik var. Kimse kimseyi kaçıramayacak. Gün geçtikçe güvenlik durumu iyileşecek. Kimsenin ülkeyi terk etmesini istemiyoruz. Af var”

Mücahid, kadınların medyada çalışmasına izin verilip verilmeyeceğine dair soruyu yanıtlamaktan kaçınarak, “Hükümetin kurulmasını ve yasaların konmasını bekleyelim.” dedi. Açıklaması öncesinde Taliban yetkilisi Abdul Haq Hammad Tolo News kanalında kadın spiker Beheshta Argrand’a konuk olmuştu.

- Advertisment -