Ana SayfaHaberler“2012-2013 yıllarında Suriye’de 113 bin tesis yandı, zarar gördü ya da sökülüp...

“2012-2013 yıllarında Suriye’de 113 bin tesis yandı, zarar gördü ya da sökülüp Türkiye’ye taşındı”

TV5’te katıldığı programda iç savaş sırasında Suriye’deki binlerce tesisin sökülüp Türkiye’ye getirildiğini söyleyen Suriyeli gazeteci Daniel Abdulfettah iddialarının dayanağını Serbestiyet’e anlattı: “Televizyondaki yayında dillendirdiğim iddiayı, BM kaynaklı bir rapordan okuyarak dile getirdim. Firel Araştırmalar Merkezi’nin raporu var, Suriye İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Rami Mahluf’un raporu var. Üç tane raporun ortak noktası olarak okudum ben yayında o iddiaları.”

23 Haziran Çarşamba akşamı TV5’te yayımlanan tartışma programının konuklarından Suriyeli gazeteci Daniel Abdülfettah, Suriye’de 2012-2013 yıllarında sanayi tesislerine ‘çöküldüğü’, birçok tesisin yakıldığı, yıkıldığı ya da Türkiye’ye taşındığı iddiaları hakkında sorular bir soruya cevap verirken iddiaları doğruladı, bazılarına bizzat tanıklık ettiğini aktardı.

Daniel Abdülfettah, programda, “Bazı iddialara göre Suriye’de yapılan savaşın sebeplerinden birisi de sanayinin bu kadar yaygınlaşması ve büyük seviyelere ulaşmasıydı” ifadelerini kullanmıştı.

TV5 yayınında dile getirdiği iddiaları sorduğumuz Daniel Abdulfettah Serbestiyet’e şu değerlendirmeyi yaptı:

“Televizyondaki yayında dillendirdiğim iddiayı, BM kaynaklı bir rapordan okuyarak dile getirdim. Firel Araştırmalar Merkezi’nin raporu var, Suriye İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Rami Mahluf’un raporu var. Üç tane raporun ortak noktası olarak okudum ben yayında o iddiaları.

“Firel Araştırmalar Merkezi’nin raporu diyor ki, 2012-2013 yılları arasında Suriye’de 113 bin tesis yandı, zarar gördü, söküldü ve Türkiye’ye taşındı.

“Raporda Türkiye’ye getirilen bu tesislerin, Türkiye’de belli bazı sınır illerine taşındığı ve bu taşınma anlarına ilişkin çok sayıda videonun olduğu ifade ediliyor.

“Özellikle Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan giriş yapan; bu malzemeleri, bu tesisleri, makinaları getiren tırların görüntüleri var. Bu tırları işleyen rapora göre bunları destekleyenler, Katar’a bağlı güçler ve Katar istihbaratına bağlı insanlar.   

“Raporun bazı bölümlerinde ise diyor ki: ‘Sanayi bölgesinde olan bazı Suriyeli tüccarlar orada artık güvende olmadıklarını hissettikleri için bazı silahlı gruplara, özellikle Özgür Suriye Ordusu’na para vererek kendi tesislerinin taşınmasını, Türkiye’ye getirilmesini para karşılığında sağladılar.’

“Bazı insanlar, oradan kaçtıklarını ve sonradan kendi tesislerinin söküldüğünü, taşındığını öğrendiklerini söylüyorlar. Tesislerinin izini sürmüşler ve nerede olduğunu da bulmuşlar. O tesislerin tekrar geri alınması için bazıları Türk polisine başvurarak yardım istemiş, bazıları da oradaki silahlı terör örgütlerine para vererek kendi mallarını, kendi tesislerini ve makinalarını tekrar geriye alabilmişler.

“Genel olarak raporlarda yazan iddialar bu şekilde, ben o yayında bu raporlardan yola çıkarak bu iddiaları dillendirdim.”

- Advertisment -