Ana SayfaHaberlerEkonomi2018’de “dolar 10 lira olacak” dedikleri için yargılananlara beraat

2018’de “dolar 10 lira olacak” dedikleri için yargılananlara beraat

2018’deki kur artışı sırasında doların 10 TL’ye ulaşabileceğini söyledikleri için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) şikâyeti üzerine ‘piyasayı dolandırmakla’ suçlanan ve 5’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklar hakkında karar çıktı. Mahkeme, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle 38 sanık hakkında beraat kararı verdi.

İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Vedat Gürdal, Şenay Becerikli ve Orhan Kalkan ile sanık avukatları ve şikâyetçi BDDK ile SPK avukatları katıldı.

Duruşma savcısı, “Sanıklar hakkında Sermaye Piyasası Kanunu’nun ABD doları fiyatının artacağına yönelik yaptıkları haber ve paylaşımlar nedeniyle dava açılmışsa da yabancı ülke paraları sermaye piyasası aracı olarak sayılmadığından suçun unsurlarının oluşmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verilmesi yönündeki mütalaasını tekrarladı.

Şikâyetçi BDDK avukatı Deniz Kubat, ilk olarak sanık Fercan Yalınkılıç ve Kerim Karakaya’nın televizyonda yaptıkları haberler nedeniyle haklarında işlem başlatıldığını, sanıklar hakkında “İtibarın zedelenmesi” suçu yönünden değerlendirme yapılarak hüküm kurulması gerektiğini belirtti.

Sanık avukatları ise hem piyasa dolandırıcılığı, hem de Bankacılık Kanunu’nda düzenlenen “İtibarın zedelenmesi” suçunun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat verilmesi talebinde bulundular. Sanıklar da beraatlerini talep ettiler. Mahkeme, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle 38 sanık hakkında “Piyasa dolandırıcılığı” suçundan beraat kararı verdi.

- Advertisment -